Карантина за 75 медици заради ебола в Тексас

Карантина за 75 медици заради ебола в Тексас
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Медиците в щата Тексас, които са били в контакт с починалия от ебола гражданин на Либерия, ще трябва да подпишат юридически обвързващо споразумение, с което се задължават да не се появяват на обществени места в продължение на 21 дни, предадоха информационните агенции.

Те ще трябва да спазват ограниченията в продължение на 21 дни, тъй като толкова продължава инкубационният период на треската ебола.

Съдът постанови, че контактувалите с починалия Томас Дънкан 75 души не трябва да ползват обществения транспорт и трябва да избягват местата със струпване на много хора.

Припомняме, че само преди дни втори случай на заразен с опасния вирус медик разтревожи щата. Заболелият се е заразил при лекуването на Томас Ерик Дънкан, който почина от ебола миналата седмица. Второто здравно лице е имало температура вчера и веднага е било изолирано в болница в Далас.

Междувременно, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун инициира нов спешен призив за финансови помощи срещу разпространението на ебола. Лидерът на ООН коментира, че нужните 1 милиард щатски долара за фонда на ООН са попълнени едва с 100 000 долара до този момент, съобщи Би Би Си. 

Той се присъединява към разрастващия се апел от световни лидери, критикуващи общите опити за справяне със ситуацията. Болестта е коствала живота на около 4 500 души досега, най-вече в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.

Въпреки че редица страни вече обещаха помощ за усилията срещу ограничаването на ебола, малко засега подкрепят обещанията си с финансови постъпления.

#ебола #Тексас #ООН #Томас Дънкан #Либерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »