Стив Форбс: Гърция да вземе пример от България и Албания

Стив Форбс: Гърция да вземе пример от България и Албания
Американският милиардер и някогашен кандидат за президент на САЩ Стив Форбс посъветва Гърция да последва примера на България и Албания, ако иска да възстанови икономиката си. Снимка: theaustralian.com.au
A A+ A++ A

Американският милиардер и някогашен кандидат за президент на САЩ Стив Форбс посъветва Гърция да последва примера на България и Албания, ако иска да възстанови икономиката си.

„България и Албания са един добър пример за Гърция. Там не обичат да плащат данъци, но преди няколко години въведоха 10-процентов плосък такъв, който е много лесен за събиране. И днес тези икономики растат“, отбеляза в интервю Стив Форбс, цитиран от БГНЕС.

„В Гърция става точно обратното. Там не приложиха ориентирани към растеж мерки и направиха много малко истински съкращения на разходите в правителствения сектор. Следователно взеха най-лошото и от двете и икономиката им потъва“, изтъкна републиканецът.

Според Форбс Европа върви в грешната посока на два фронта - тя позволява на Гърция да преструктурира дълговете си с частните кредитори, като не прави нищо за подпомагане на растежа, от който се нуждае за по-продължително възстановяване.

„Атина убеди близо 85% от частните си кредитори да претърпят загуби, като преструктурират дълговете си, а в споразумението бяха включени „клаузи за колективни действия“, които на практика правят сделката фалит“, посочи експертът.

„Това е чист фалит. Те успяха да го сторят по начин, който не мъти водата на банковата система. Но в интерес на истината не създадоха условия, които позволяват на Гърция да се развива отново“, смята Форбс.

Преструктурирането на дълговете с частните кредитори бе едно от задължителните условия за отпускане на спасителния пакет на стойност 172 млрд. долара.

Средствата ще държат Европа над водата дълго време, но без дълготрайни реформи, кризата ще почука отново на вратата на Атина и останалите проблемни държави като Португалия, Испания и Италия.

#Стив Форбс #Форбс #Гърция #България #Албания #данък #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"