Дипломати критикуват Външно заради уволнен висш кадър

Дипломати критикуват Външно заради уволнен висш кадър
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Българското дипломатическо дружество упрекна служебното правителство, защото се е „присъединило към поредицата правителства на България през последните 25 години, които поради политически съображения системно уволняват кадрови дипломати с дългогодишен опит“.

Дипломатите се противопоставят на отстраняването на постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров, който отговаряше за управлението на бюджета и кариерното развитие на дипломатите. Той беше назначен на този пост от бившия външен министър Кристиан Вигенин и освободен от министър Даниел Митов на 9 октомври.

Администрацията на Даниел Митов коментира, че уволнението на Димитров няма нищо общо с неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност. Реалната причина е, че в министерството разкрили, че Димитров участва в търговско дружество, а оценките му на ежегодните вътрешни атестации в министерството са били по-ниски от необходимото. Поради тази причина той не отговаря на законовите изисквания за заеманата висока длъжност.

Българското дипломатическо дружество твърди, че уволнението на Георги Димитров е политически мотивирано, а обявените мотиви за уволнението са изсмукани от пръстите и не са верни. Според членовете на дружеството, постоянният секретар е мандатна длъжност и той не може да бъде сменяван предсрочно.

Георги Димитров беше посланик на България в Сърбия, но бе отзован от Белград заради разкритата му принадлежност към Държавна сигурност. Решението беше на министъра от ГЕРБ Николай Младенов.

 

#Георги Димитров #Димитров #Даниел Митов #Митов #Николай Василев #Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници