190991 статии       |       387 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.65286| EUR 1.95583| GBP 2.14178|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Търсят нов концесионер за мините в Мадан след месец

14 март 2012, сряда / 15:21; Коментари: 0
Send to Kindle
Търсят нов концесионер за мините в Мадан след месец
Зам.-министър Делян Добрев (вляво) съобщи, че е стартирала процедурата по отнемане на концесията, за което министър Трайчо Трайков се закани в края на миналата седмица. Снимка: БГНЕС

Концесионерът на „ГОРУБСО–Мадан“ е получил в сряда сутринта 30-дневно предизвестие за отнемане на концесията заради системно неизпълнение на основно задължение по договора.

„Задължението е свързано с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с плащане на здравни и социални осигуровки, на заплати, което е установено от Главна инспекция по труда“, заяви зам.-министърът на икономиката Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

Концесионерът след предупреждение в началото на март т.г. е изплатил към държавата дължимите към 93 хил. лв. концесионни задължения за втората половина на миналата година, уточни той.

„Все пак, ако в този 30-дневен срок концесионерът изплати както заплатите, така и осигуровките, тогава процедурата може да бъде прекратена“, обясни Делян Добрев.

Сумите по осигуровките значително надвишават тези по неизплатените заплати на работниците и служителите.

Той подчерта, че прекратяването на концесията не е едностранен акт от страна на министъра, а става с решение на Министерския съвет.

„Желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят, хубавото би било или сегашният концесионер да изплати заплатите и осигуровките, или той да постигне споразумение с друг, който да ги поеме“, добави зам.-министърът.

Концесията на „ГОРУБСО–Мадан“ е приватизационна сделка и е сключена през 1999 г. за период от 35 г.

„Интересното е, че това е един от малкото случаи, в които работещите настояват за прекратяване на концесията, защото са загубили доверие в концесионера“, посочи той.

Над 300 миньори от двата рудника на „ГОРУБСО–Мадан“, стопанисвани от „Интертръст холдинг“ с президент Валентин Захариев, протестират срещу ръководството заради неизплатени заплати и дори първи настояха концесията да бъде отнета.

Захариев се оправда пред тях, че трябвало да погасява огромни задължения на фирмата за електричество, вода и да погасява кредити.

В същото време в сряда електроразпределителното дружество ЕВН, на което „ГОРУБСО“ дължи пари, съобщи, че дълговете още не са платени и установеният режим на тока в предприятието остава.

Миньорите от „ГОРУБСО–Мадан“ трябваше да получат 700 хил. лв. от общо 1 100 000 лв., които компанията дължи на служителите си. Останалата част от сумата следва да бъде изплатена до две седмици.

Това стана ясно след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с мениджмънта на мини „ГОРУБСО–Мадан“ и представители на протестиращите миньори в петък, 9 март. Условията обаче не са изпълнени два дни след посочения краен срок, затова Министерството на икономиката стартира процедурата по прекратяване на концесията.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО