Интернетът в България в Топ 20 по бързина в света

Интернетът в България в Топ 20 по бързина в света
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Интернетът в България е сред 20-те най-бързи и достъпни в света според класацията на NET INDEX EXPLORER.

Хонгконг, Сингапур и северната ни съседка – Румъния заемат първите места в света по бързина и достъпност на трафика.

Средната скорост на сваляне у нас е 33,5 Mbps на цена 0, 50 долара. За по-ниска скорост (24 Mbps) в Австрия и Германия плащат над 3 долара.

"Все още интернет пазарът у нас е много конкурентен и от това печелят потребителите", обясниха от Сдружението за електронни комуникации (СЕК).

В България оперират над 600 регионални доставчици. Те играят ключова роля и за скоростта, и за достъпните цени. В класацията на NET INDEX EXPLORER Топ 10 на доставчиците в България всички места се заемат от регионални оператори.

В сравнение с Централна и Западна Европа интернетът в България има и други предимства. Благодарение на големия брой регионални доставчици, потребителите могат да се възползват от гъвкави условия за сключване и прекратяване на договори, бърз интернет над средното ниво за Европа, качествено обслужване и достъп в малки населени места.

Според Асоциация Активни потребители въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.

 

#интернет #България #достъп #скорост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »