Албанци нападнаха македонски автобус

Албанци нападнаха македонски автобус
Междуетническото напрежение между македонци и албанци в страната се подклажда от няколко седмици. Снимка: erepublik.com
A A+ A++ A

Група албански младежи нападнаха с камъни автобус с македонци в село Велеща, населено предимно с етнически албанци.

Пострадали пътници няма, но са нанесени сериозни щети върху автобуса, съобщи македонското вътрешно министерство, предаде bTV.

Това е първият по-сериозен инцидент в тази част на страната, след като в края на януари маска на карнавала във Вевчани предизвика бунт сред албанското население, защото беше възприета като подигравка с Корана и мюсюлманите.

Междуетническото напрежение се подклажда от няколко седмици. Само преди два дни десетина младежи от албанска националност пребиха 66-годишен мъж и малолетно момче.

Преди това инциденти имаше в Скопие и Тетово. В македонската столица трима непълнолетни македонци бяха пребити с палки от четирима етнически албанци.

В Тетово, където албанското население е мнозинство, а през 2001 година избухна въоръжен конфликт на етническа основа, македонска тийнейджърка беше пребита от група албанци.

Нарастващото насилие доведе в Скопие генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ламберто Дзаниер.

Той осъди междуетническите инциденти и поиска проблемите да бъдат решени посредством прозрачно, независимо и подробно разследване.

От началото на годината в Македония е имало общо 25 инцидента на етническа основа. Над десет души са в болница след сблъсъците. Много от атаките са станали в градския транспорт.

Полицията засили мерките за сигурност в столицата. До момента са извършени 20 ареста.

Премиерът Никола Груевски предупреди, че ще използва цялата възможна сила на закона, за да се справи с отговорните за нападенията.

Насилието заплашва установения крехък етнически мир в страната. Отношенията между двете общности остават напрегнати 10 години след като западните дипломати сложиха край на сблъсъците между правителствените сили за сигурност и етнически албанци, обявили се за по-големи права и представяне в управлението.

#Македония #македонци #албанци #конфликт #автобус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници