Метин Казак е предложен за посланик в Катар

Метин Казак е предложен за посланик в Катар
A A+ A++ A

Бившият евродепутат Метин Казак поема посолството ни в Катар. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Служебният кабинет изпраща на президента предложение да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици в Катар, Иран, Казахстан и Туркменистан.

Метин Казак е предложен за посланик в Катар, тъй като действащият извънреден и пълномощен посланик Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие.

От пресслужбата припомнят, че Метин Казак е бил заместник национален омбудсман, два мандата член на Европейския парламент, където е изпълнявал функциите на заместник-председател на подкомисията за правата на човека, заместник-член и член на Комисията по външни работи, координатор на Комисията по международна търговия и член на делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия.

За мисията ни в Иран е предложен дипломатът Христо Полендаков, началник на отдел "Южна и Югоизточна Азия" в дирекция "Азия, Австралия и Океания" на МВнР.

На сегашния етап посолството на България в Техеран се ръководи от временно управляващ. Това създава пречки за добрата координация на работата в рамките на мисията, намалява възможностите за пълното използване на потенциала на развитието на двустранните връзки, се посочва в съобщението.

За посланик в Казахстан е предложен Васил Петков, дипломат от кариерата, който от април 2014 г. е и.д. директор на дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" в МВнР.

След 2012 г. посолството на България в Казахстан се ръководи от временно управляващ. Като се отчита интересът от пълноценно развитие на отношенията ни с тази държава в различни области на сътрудничество, както и задълбочаване на отношенията между ЕС и Казахстан, е необходимо назначаването на посланик.

Към момента България няма акредитиран посланик в Туркменистан. Предложението на правителството е мисията ни да бъде оглавена от посланика ни в Москва Бойко Коцев, който ще съвместява двете длъжности.

#Метин Казак #Катар #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"