Откриха бронзов колан на старобългарски воин в Добричко

Откриха бронзов колан на старобългарски воин в Добричко
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бронзов колан на старобългарски воин е най-новата находка на археолозите в местността Славната канара край село Дебрене, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.

Находката от края на IX-началото на X век е ценна, защото обичайно такива воински колани попадат в ръцете на иманяри и не могат реално да бъдат реконструирани, поясни археологът Боян Тотев. По думите му комплектът от 17 апликации - стилизирани листа на лотос и накрайник, са открити в надземно жилище, което все още не е докрай разкопано.

Археологът добави, че след почистването и реставрацията на колана ще стане ясно какъв е бил рангът на притежателя му.

В Славната канара археологическата експедиция е разкрила напълно еднокорабна базилика, проучвана за кратко през 90-те години на миналия век. През септември археолозите попаднаха на църковно съкровище с над 1200 ранновизантийски монети от бронз, за което се предполага, че е събираната лепта от миряните. Открита е и източната порта на крепостта, изградена вероятно за охрана на базиликата.

В Славната канара са упражнявани култови практики още от ранножелязната епоха, а мястото е обитавано от дълбока древност, каза Костадин Костадинов. Първи описва археологическите структури в местността Карел Шкорпил.

Регионалният исторически музей възнамерява в партньорство с Добричката община, която финансира разкопките, да направи обектът достъпен за туристите. Археологическата експедиция ще продължи и през ноември.

#разкопки #Дебрене #Боян Тотев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"