Посланикът на Австрия: България е изникнала „изведнъж“ в проверка на две фирми

Посланикът на Австрия: България е изникнала „изведнъж“ в проверка на две фирми
На Н. Пр. Герхард Райвегер не му е известно по случая да се разследват други държави, България е изникнала „изведнъж“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Случаят с България е изникнал „изведнъж“ по време на разследване на Комисията по проверките в австрийския парламент, което проследява връзката между голяма комуникационна фирма в Австрия и консултантската фирма на Петер Хохегер, обясни посланикът на страната в България Н. Пр. Герхард Райвегер във Велико Търново.

Посланикът сподели, че не му е известно други държави да са обект на проверката.

Проверката е започнала преди няколко седмици и продължава и в момента. Проверяват се и някои бивши министри, включително финансов, допълни Райвегер пред „Фокус“.

Според посланика се прави проучване дали всичко е било направено според изискванията на правото или по някакъв друг начин.

„Възникнали са съмнения, че не само от правна гледна точка трябва да се правят проверки, но и от политическа, затова се е стигнало до задълбочаване на проверката“, заяви Негово Превъзходителство Герхард Райвегер.

„Ако някой е получил поръчка да работи за имиджа на една държава, това си е съвсем в кръга на нещата“, смята още посланикът на Австрия.

Той обаче отказа коментар по възникналата вътрешнополитическа дискусия в България.

Скандалът започна след публикация във вестник „Ди Пресе“, която изобличава корупционни практики с участието на лобиста Петер Хохегер.

България беше спомената, защото платила на Хохегер 1,5 млн. евро по два проекта „да чисти имиджа на страната пред ЕС“. Според австрийското издание пък лобистът „заделил“ 100 000 евро от „българските пари“ за консултантската дейност на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер.

По-голям скандал в България предизвика информацията, че Хохегер е върнал към България 270 000 евро от получената от кабинета „Станишев“ сума като хонорар на българския си партньор по проектите – ПР агенцията на Моника Янова. Тя е жената, с която бившият премиер Сергей Станишев има дъщеря.

В началото на седмицата Моника Янова отрече да е работила с агенцията на лобиста Петер Хохегер, но в интервю за в. „Преса“ от сряда той пък потвърди сътрудничеството си с нея и заяви, че е платил 270 000 евро на агенцията й.

#Моника Янова #Сергей Станишев #корупция #Петер Хохегер #посланик #Австрия #Герхард Райвегер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »