Играят "Хъшове" в памет на Чочо Попйорданов

Играят "Хъшове" в памет на Чочо Попйорданов
Снимки: Народен театър
A A+ A++ A

В памет на Чочо Попйорданов ще се играе 200-отното представление на "Хъшове" на 22 октомври в Народния театър. На същия ден, но преди 10 години, е премиерата на спектакъла на режисьора Александър Морфов.

Досега над 200 000 зрители от страната и в Европа са аплодирали артистите и са повтаряли с тях „Да живее България!“.

Юбилейното представление е част от поредицата събития, с които Народния театър "Иван Вазов" отбелязва своята 110-годишнина.

Заедно с артистите, играли на премиерното представление, на сцената са Деян Донков – Македонски, Христо Петков в ролята на Попчето, Иван Юруков като Христо Ботев, Васил Драганов – в ролята на румънския келнер...

Любопитното е, че с „Хъшове" започват през 1904 г. представленията на Народния театър, а през 1954 г. отново с "Хъшове" се чества 50-годишнината му.

"Хъшове" има „Аскеер“-и за режисура (Морфов), водеща мъжка роля (Валери Йорданов за ролята на Бръчков) и най-добро представление; „Икар“-и за режисура и майсторско техническо осъществяване; наградата „Иван Димов“ за млади таланти (Валери Йорданов) и призове от международния фестивал „Друмеви театрални празници и нова българска драма“ - за режисура, сценография (Елена Иванова) и най- добра мъжка роля (Валентин Ганев).

#10 години #Народен театър #Народния театър „Иван Вазов" #Хъшове #Иван Вазов #Чочо Попйорданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »