Левичарите са по-застрашени от шизофрения

Левичарите са по-застрашени от шизофрения
A A+ A++ A

Левичарите са по-застрашени от психически увреждания като шизофрения, дислексия и загуба на концентрация, пише в. „Уолстрийт джърнъл“ в здравното си приложение.

Според изданието научно е установено, че няма съществени разлики в коефициента на интелигентност между хората, които си служат предимно с лявата ръка, и тези, които предпочитат дясната.

Левичарите представляват едва 10% от населението, но техният процент сред пациентите с шизофрения и дислексия е два пъти по-висок - 20%.

Този феномен засега остава неразгадан от учените. Според невробиолози явлението може би се дължи на мозъчната асиметрия, която натоварва по различен начин двата дяла на мозъка при изпълнение на умствените функции. Например овладяването на говорните умения се контролира от левия лоб на мозъка. Доказано е, че десничарите са с доминиращо ляво мозъчно полукълбо. Същата обратна зависимост обаче не важи за левичарите. При тях само 30% имат преобладаващо дясно полукълбо, докато при останалите 70% се наблюдава симетрия на двата дяла.

Според Метен Зомерс от университета Утрехт в Холандия при хората със симетрични дялове по-често се наблюдават психически нарушения като дислексия и шизофрения. Поради тази причина левичарите са изложени повече на подобни увреждания.

Последните проучвания доказват, че дали един човек ще стане левичар или не, не е продиктувано от генетични фактори, а от средата, в която живеем, предаде вестник „Труд“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"