Реформаторите няма да обсъждат личности на първата си среща с ГЕРБ

Реформаторите няма да обсъждат личности на първата си среща с ГЕРБ
A A+ A++ A

Консултациите с ГЕРБ ще бъдат политически и няма да засягат персонални предложения, докато не се постигне съгласие по ключовите за България реформи. Това каза пред ТВ7 Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Няма да допуснем пряка, косвена или тайна подкрепа на новия кабинет с участието на БСП, ДПС, заяви той и посочи, че е смутен от това, че ГЕРБ преговаря с тези партии досега.

Заедно с „Атака“ това са партиите от модела „Орешарски“ и ние не ги приемаме под никаква форма в управлението, изрази позицията на Реформаторите бившият лидер на СДС.

Водената от БСП и ДПС политика доведе до кризата, в която се намира страната в момента. Ако разговорите на водещата политическа сила са начало на задкулисни договорки, Реформаторският блок няма да допусне това, повтори Димитров.

Очакванията са именно Реформаторският блок да бъде партньор на победителите в изборите за бъдещото управление.

От блока днес изпращат шестима души на консултациите за коалиция. В преговорната група ще има по един представител на пет от партиите в блока и представител на Гражданския съвет.

От ДСБ ще преговаря Петър Москов, от СДС Румен Христов, от ДБГ Димитър Танев, от НПСД Корман Исмаилов и от Гражданския съвет - Трайчо Трайков. До късния следобед вчера БЗНС не бяха посочили.

Персонални въпроси ще се разглеждат едва след като има съгласие за политиките и за реформите, посочи Мартин Димитров.

На първо място ще се търсят допирни точки за реформите в правосъдието. Именно проблемите в тази област спират ключови инвеститори да дойдат в България, каза Димитров.

Или ще правим трудните неща, или няма да минем напред, а това е едно от трудните неща, които трябва да се случат, коментира представителят на сините.

В Реформаторския блок си дават сметка, че консенсус по съдебна реформа не може да има, но е възможно широко съгласие.

Категорична е обаче позицията в блока за прозрачност в енергетиката, спиране на „Белене“ и продължаване на проекта „Южен поток“.

Реформаторите са за спиране на партийните назначения в администрацията и за по-ефективна работа.

За КТБ искаме пълно разследване, отбеляза Мартин Димитров.

#коалиция #преговори #Мартин Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници