Прекратяваме участието си в Международните сили по сигурността в Афганистан

Прекратяваме участието си в Международните сили по сигурността в Афганистан
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България прекратява участието си в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан.

Това ще стане от 31 декември 2014 г., но преди това - от 1 ноември, ще се включим с до 110 военнослужещи в новата мисия на НАТО в страната – "Решителна подкрепа". Решение за това ще вземе правителството на утрешното си заседание.

"Решителна подкрепа" е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за развитие на афганистанските държавни институции и за подкрепа на национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Намерението за провеждане на нова, небойна мисия на НАТО в Афганистан беше обявено на Срещата на върха на Алианса през май 2012 г. в Чикаго. Нейната цел е да бъдат изградени надеждни Афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от ISAF след края на изтеглянето.

#България #Афганистан #Международните сили за поддържане на сигурността #ISAF #военнослужещи #мисия #НАТО #Решителна подкрепа #решение #правителството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"