Варненски общинар арестуван за рекет

Варненски общинар арестуван за рекет
Костов е арестуван пред дома си, като в него е намерена крупна сума пари. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Шестима души, сред които и шефът на отдел „Икономическо развитие“ в Община Варна Ивайло Костов, са арестувани при акция на полицията вчера следобед, съобщи пресаташето на варненската полиция Калинка Пенчева.

Костов е арестуван пред дома си, като в него е намерена крупна сума пари, съобщиха властите, цитирани от Дарик радио.

На 18 февруари тази година бизнесмен от Русе получил обаждане на мобилния си телефон от непознат, който се представил за прокурор от Варненската районна прокуратура и го извикал на разпит. Делото било за престъпления срещу кредитната и финансовата система – пране на пари. Мъжът допълнил, че ако не се яви, бизнесменът ще бъде задържан и доведен в прокуратурата с белезници.

Същия ден, притеснен, русенецът споделил за разговора със свои познати съграждани, които му предложили помощта си. Уверили го, че могат да бъдат посредници и да решат съдебните му проблеми. В два поредни дни – на 18 и 19 февруари, бизнесменът предал на посредниците общо 200 000 лв.

Няколко дни по-късно те му обяснили, че нещата продължават да са сериозни, защото случаят му бил предаден на Комисията за установяване на имущество, придобито по престъпен начин. След този разговор изнудваният получил серия от анонимни обаждания, в които му поискали 60 000 евро.

В хода на разследването е установено, че основните организатори на изнудването са 29-годишен варненец, собственик на СПА център, и 32-годишният началник отдел в Община Варна. Освен тях са задържани съучастниците им - 24-годишен мъж от Шумен и трима русенци на 58, 23 и 29 години.

Претърсени са хотелска стая в столицата и жилища в Русе, както и офиси във Варна. Иззети са веществени доказателства.

Работата по досъдебното производство продължава в Областната дирекция на МВР – Русе.

#Варна #Русе #Калинка Пенчева #Шумен #МВР #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »