Премиерът: Докато има БАН, ще има и българска нация

Премиерът: Докато има БАН, ще има и българска нация
Георги Близнашки и Стефан Воденичаров, председател на БАН, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Убеден съм, че докато я има Българската академия на науките, ще я има и българската нация, каза служебният премиер Георги Близнашки в словото си по повод 145-годишнината от създаването на БАН.

Министър-председателят свърза БАН с националната държавност като посочи, че това не е случайно, тъй като винаги е имал дълбокото убеждение, че основното предназначение на академията е да провежда държавната политика в сферата на науката и научните изследвания.

"Благодарен съм на всички ви, че въпреки трудностите, които срещате, продължавате да браните фундаменталните си постижения и традиции, да търсите и да намирате решенията, от които държавата ни днес има най-голяма потребност. Защото решенията, които се базират на научния опит и постижения, имат много повече връзка с реалността, отколкото всяка политическа конюнктура", каза премиерът.

"Защото, скъпи приятели, вие имате най-ценния измерим капитал – доверието на българите, които винаги са вярвали в науката, в доброто образование и в силата на духа, подчерта Близнашки. И тази жажда за познание ги е пазила и в най-тъмните векове на всяко потисничество. Българите вярват и знаят, че страната ни все още разполага с фундаментална институция, която крепи устоите на българската държавност. Заедно с българската армия, заедно с българските читалища, заедно с всички институции, които стоят в основата на българската духовност, просвещение, наука и бъдеще".

#годишнина #БАН #Близнашки #Българската академия на науките

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"