Русия припомни на Австралия, че Путин владее джудо

Русия припомни на Австралия, че Путин владее джудо
Владимир Путин Снимка: galleryhip.com
A A+ A++ A

Дипломатически скандал с заплахи и обвинения избухна между Русия и Австралия заради изказване на австралийския премиер Тони Абът, че ще тръшне Путин в словесен двобой по време на срещата на върха на Г-20. От Москва му отговориха да си стои спокойно, защото руският президент е джудист.

Спорът започна заради несъгласието на Канбера руския президент Владимир Путин да участва в срещата на Г-20, която ще състои на 15 и 16 ноември в Бризбейн. Причината е, че според австралийското правителство Русия не е положила достатъчно усилия за разследването на катастрофата на малайзийския "Боинг-777" на 17 юли в района на Донецк.

Премиерът Тони Абът заяви, че предстои "твърд разговор" с Владимир Путин. Той дори се закани, че по време на предстоящата среща „ще хване Путин за реверите“ и ще го накара да помогне за разследването на катастрофата, при която загинаха всички 298 души на борда, 38 от които австралийци или хора, които живеят в Австралия.

"Ще се противопоставя на Путин. Ще му кажа, че тези австралийци бяха убити от подкрепяните от Русия бунтовници с руско оборудване. Разбираме, че той не е искал това да се случи, но сега настояваме за пълно сътрудничество по разследването. Ако бъдат установени заподозрени, върху които той има влияние, те трябва да се изправят пред съда", коментира Абът.

Руското посолство в Канбера реагира незабавно на изявлението на австралийския премиер. Вторият секретар на дипломатическата мисия Александър Одоевский нарече премиерa Абът незрял и напомни, че Путин владее джудо (президентът има осми дан по джудо), съобщи "Асошиейтед прес".

В началото на септември Австралия засили санкциите срещу Русия, изравнявайки ги с наложените от САЩ и Европейския съюз заради руската намеса в кризата в Украйна.

Още тогава премиерът Тони Абът обвини Русия в "безочливи" опити да откъсне източните територии на Украйна. Пред парламента Абът посочи, че Русия рискува да се превърне в "международен парий".

Новите санкции забраниха оръжейните сделки с Русия, блокираха достъпа на руски държавни банки до австралийския капиталов пазар, и забраниха търговията с петролната и газова промишленост на Русия и Крим.Индивидуалните финансовите санкции и забраните за пътувания засягат още 63 руски и украински граждани и 21 компании, увеличавайки общия брой на санкционирани до 113 физически лица и 32 компании.

#Тони Абът #Абът #Русия #Австралия #Владимир Путин #санкции #Г-20 #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »