Британски експерт: Добивът на шистов газ предизвиква земетресения

Британски експерт: Добивът на шистов газ предизвиква земетресения
Към момента компанията, която извършва проучванията, има забрана от енергийното министерство на Великобритания да използва хидрофракинг. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Технологията за проучване на залежи на шистов газ, позната още като „хидрофракинг“, доказано причинява земетресения, заяви на пресконференция Антони Грейлинг, директор на департамента „Климатични промени и общини“ в Агенцията по околна среда на Великобритания.

„Доказано е, че има връзка между хидрофракинга и сеизмичната дейност, но трусовете, предизвикани от тази дейност, бяха много слаби и не са опасни за сградите и хората“, обясни още експертът, който е на посещение в България, предаде БГНЕС.

По думите на Грейлинг там, където има зони на защитени питейни извори, не се дават разрешителни за извършване на индустриални дейности, защото рисковете за околната среда са „недопустимо високи“.

В момента на три места в Ланкашър, Великобритания, се извършват проучвания за шистов газ, като само при един от сондажите се е използвала технологията хидрофракинг. Тъй като са констатирани слаби земни трусове, използването на тази технология в страната е преустановено, посочи експертът.

Той уточни, че към момента компанията, която извършва проучванията, има забрана от енергийното министерство на Великобритания да използва хидрофракинг.

В други части на Великобритания има интерес за добив на шистов газ, но за момента не се провеждат сондажи в други места освен Ланкашър, тъй като няма и необходимите разрешения.

„И при добива на шистов газ има рискове за околната среда, но ние вярваме, че те могат да бъдат овладени и контролирани“, коментира още Грейлинг.

„Във Великобритания проучванията за шистов газ се правят на дълбочина от няколко километра, а по наши данни максималната дистанция на пукнатините, които се образуват при хидрофракинга, са на не повече от половин километър и няма как да засегнат подпочвения водоносен слой. Ако проучванията са по-плитки, рискът за подпочвения слой ще бъде по-голям“, обясни още експертът.

Регулаторните органи във Великобритания са в състояние да заставят фирмите да кажат какви химикали ще използват за хидрофракинга и да направят оценка дали тези химически вещества могат да застрашат околната среда и ако преценят, могат да забранят използването на определени вещества.

Грейлинг даде пример с фирмата „Кудрила“, която е подала молба да се използват 4 химически вещества, сред които полиакриламид, глутаралдехид, хидрохлорна киселина, използвана в басейните.

Той посочи, че във Великобритания има създадена и работна група между трите регулаторни органа, която провежда чести срещи, за да оцени тяхното хармонично взаимодействие.

„Ние смятаме, че е много важно да се комуникира открито по тези теми. Ето защо поддържаме регулярни контакти с нашите депутати и сме отворени за въпроси от тях. Комуникираме и с неправителствените организации“, подчерта експертът.

Антони Грейлинг уточни, че тази промишленост ще се развива само с обществено съгласие.

В Обединеното кралство планират да направят задълбочена оценка за рисковете за околната среда при проучването на шистов газ и да изследват количествата изпускан в атмосферата метан, тъй като за това към момента няма достатъчно данни.

#шистов газ #хидрофракинг #Великобритания #земетресения #България #трус #околната среда #Ланкашър #Обединеното кралство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"