Силно земетресение в Япония, опасност от цунами

Силно земетресение в Япония, опасност от цунами
Земетресението и последвалото го цунами от март 2011 в Япония изправиха света пред заплахата от нова ядрена катастрофа. Снимка: puls4.com
A A+ A++ A

Силно земетресение с магнитуд 6.8 по скалата на Рихтер разтърси североизточното крайбрежие на Япония.

Издадено е предупреждение за цунами, съобщиха световните агенции.

Земетресението е регистрирано в 18:08 часа местно време на 2 км дълбочина. Епицентърът е регистриран на 350 км югоизточно от японския град Сапоро, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

По данни на Националния сеизмологичен институт на САЩ епицентърът на земния трус е бил на около 261 км югоизточно от Куширо на японския остров Хокайдо и на около 735 км североизточно от столицата Токио, предаде АФП.

След силното земетресение беше издадено нареждане за евакуация на жителите от крайбрежните райони, които са застрашени от евентуално цунами.

На 11 март 2011 година Япония бе разтърсена от земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, което бе последвано от опустошително цунами. Загинаха над 19 000 души, а японската АЕЦ „Фукушима“ аварира, като заплаши да се превърне във втората най-тежка ядрена катастрофа след Чернобил през 1986 г.

#Чернобил #АЕЦ „Фукушима” #Токио #Хокайдо #Националния сеизмологичен институт на САЩ #Европейския сеизмологичен център #Сапоро #Цунами #Рихтер #земетресение #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"