Сериал за екстремиста Андерш Брайвик предизвика смут в Норвегия

Сериал за екстремиста Андерш Брайвик предизвика смут в Норвегия
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Норвежката корпорация NRK предизвика смут и обществени реакции с намерението си да заснеме сериал за крайнодесния екстремист Андерш Брайвик.

Припомняме, че на 22 юли 2011 г. той взриви бомба в Осло, след което атакува младежки лагер на остров Ютьоя, като отне живота на общо 77 души, сред които и деца. 

На публичен съдебен процес Брайвик заяви, че деянията му били „жестоки, но необходими“, за да предпазят Норвегия от мултикултурализма и ислямизацията. Той беше осъден на 21 години затвор, като наказанието му може да бъде продължавано и да стане доживотно, ако се прецени, че той е опасен за обществото.

Със сценария и режисурата са се заели Сара Юнсен и Пол Шлетауне. Основата на сюжета обаче няма да са терористичният акт и убийствата, а съвместната работа на полицията, докторите и журналистите, обяснява Шлетауне. „Със Сара ще се опитаме да нарисуваме портрета на Норвегия“, допълни режисьорът. 

Идеята за тв поредицата предизвика бурни реакции в обществото. Председателят на Националния съюз на роднините на жертвите от 22 юли Тронд Хенри Блатман, който е баща на едно от загиналите деца на о-в Ютьоя, се обяви категорично срещу сериала. „В тези събития има твърде много драма и пресъздаването им ще нарани дълбоко близките на загиналите“, заяви Блатман.

Продуцентите обаче нямат за цел да пресъздадат събитията с максимална достоверност. В сериала ще има и художествена измислица. Премиерата дата на сериала засега не е обявена.

#Андерш Брайвик #сериал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"