Близнашки настоява за референдум за изборните правила

Близнашки настоява за референдум за изборните правила
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След края на предсрочния парламентарен вот на 5 октомври служебният премиер Георги Близнашки остава все толкова уверен в нуждата от референдум за изборните правила, колкото бе настоятелен за тази мярка и преди. На последното заседание на Гражданския борд за свободни и честни избори той коментира, че референдумът е единственият шанс за по-сериозна реформа в изборното законодателство.

Припомняме, че още преди изборите и преди да заеме председателското кресло, Близнашки поведе инициативен комитет за събиране на нужния брой граждански подписи, за да може инициативата за референдум да влезе в парламента за обсъждане. Голяма част от подписите обаче се оказаха невалидни поради някои грешки в личните данни на хората, поради което инициативата така и не се финализира.

Не очаквам кой знае каква отзивчивост от партиите в новото НС, така че референдумът остава най-доброто решение, за да видим дали хората ще харесат системата 50 на 50 за определяне на депутати, обяви Близнашки. По думите му сега още по-важно става лансирането на идеята и за задължително гласуване. Това е болезнена тема, след като паднахме под 50% избирателна активност на последните избори, категоричен бе той.

По думите му, важно е да се допитат до хората и за въвеждане на електронното гласуване, предложено специално за гласуващите в чужбина. Ще направим консултации със специалисти в тази сфера, защото това е рискова операция. Ако има достатъчно гаранции, че с електронния вот няма да има много злоупотреби, то можем да опитаме, надява се министър-председателят.

При промени в системата трябва да отговаряме на два критерия - демократичност и управляемост, да не се допусне разпиляване на гласовете, за да може да се състави правителство. Бих препоръчал да се върне методът „Д'онт" за определяне на мандатите, той консолидира гласовете, оповести Близнашки.

Припомняме, дискусията в общественото пространство за смяната на метода за определяне на мандатите по райони изникна, след като Кюстендил настръхна срещу това Александър Методиев, известен като Бат Сали, да бъде излъчен като депутат от техния регион, където ДПС има едва 800 гласа поради прехвърляне и изравняване на мандати.

Протестите в момента не са свързани с организацията и провеждането на изборите, а от някои разпоредби на действащия Изборен кодекс, но ЦИК не може да направи нищо друго освен да следва закона, коментира случая Близнашки.

Междувременно премиерът е на мнение, че Бордът, въпреки желанието на някои негови членове, не трябва да функционира след изборите. Знаем, че напоследък има желание да продължи работата на Изборния борд, но моето предложение е в едноседмичен срок да се направят писмени предложения и обобщени да намерят място в меморандума, за който имате чернова, обърна се той към Борда.

Според Близнашки е редно Бордът да приключи дотук, защото е функция на служебното правителство и е редно да си отиде с него, оставяйки след себе си препоръките в меморандума.

#Георги Близнашки #ДПС #Бат Сали #Кабинет #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"