Тайни подземни тунели откриха в древна Плиска

Тайни подземни тунели откриха в древна Плиска
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Под старата българска столица Плиска е имало мрежа от тайни подземни тунели. Археолози продължават да разкриват, как са били изградени тези съоръжения.

Първата българска столица Плиска все още не е напълно изследвана, въпреки, че е проучвана близо 100 години. Екипът на археолога Мариела Инкова проучва един от входовете към тайните тунели. Той е уникален, защото е единственият изграден от дърво, и въпреки че е бил опожарен, е запазен и до днес.

„Те са точно разкроени, съобразени са с ширината на входовата част, виждат се фугите между отделните добре подредени нивелирани дъски, които свършват до вертикалните врати, които са били като облицовка на този таен входник”, разказва Инкова.

Обгорелите дъски по входа към тунела са ясно доказателство за опожаряването на града от войските на византийския император Никифор I, който през 811 г. превзема Плиска.

По време на разкопките е бил открит оловен печат. Все още първата българска столица крие много тайни, защото не е разкрита цялата подземна мрежа.

#Плиска #тунели #врати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"