От 10 до 30 хиляди лева за осиновяване на дете?

От 10 до 30 хиляди лева за осиновяване на дете?
A A+ A++ A

Редица семейства в България осиновяват дете, едва след като са заплатили крупна сума. Често парите отиват директно в джоба на социалните, а друг път - при адвокати-посредници.

Според българските закони осиновителят няма право да избира кое дете да осинови. Нова ТВ показа историята на Патрик и Стефка, които

получават всички уверения, че това е възможно

Те са млади, здрави, заможни, с дете. Имат всичко, но искат и да дадат. Затова в края на миналата година Стефка Камчева започва работа като доброволец в детски дом от семеен тип. Грижи се за седем новородени без родители. Забелязва обаче, че другите доброволци избягват едно от бебетата. То е от ромски произход с вроден сифилис. Започва да му отделя особено внимание и решава да промени живота му, като го осинови.

Тя и Патрик споделят и на директорката на дома, че възнамеряват да станат родители на детето. Още на другия ден тя им казва, че има личен проблем и спешно й трябват финансови средства. Пита Стефка с колко може да й помогне финансово. Жената твърди, че

директорката им е поискала 15 000 евро

Пари имат, но са категорични, че живот не се купува.

Затова официално отказват да платят на директорката, въпреки че тя участва в Съвета по осиновяване. Съответно им казват, че това осиновяване няма да се случи. В същото време, в дома окуражават Стефка. Семейството се обръща към Съвета за осиновяване и лично към неговия председател Цветелина Василева, която им заявява, че тя решава кое дете при кой отива.

Всички кандидат-осиновители имат равнопоставеност

и се спазва закона – поредност на вписване в регистъра”, заявява Василева.

Социалните отричат детето да е било болно, за произхода му твърдят, че е неизвестен. Междувременно, за Патрик и Стефка достъпът до дома е забранен. От фондацията, която управлява дома, обясниха, че това се е случило, защото едно от основанията да не бъдат доброволци е, ако бъдат вписани в регистъра за осиновяващи.

Директорката на дома отказа официално интервю. Тя заяви, че казаното от семейството не е вярно. Патрик и Стефка алармират редица институции у нас и в чужбина. Подават жалба в прокуратурата срещу директорката на дома и срещу Цветелина Василева. От неофициален източник става ясно, че срещу дома има заведено и още едно дело от подобно естество.

#осиновяване #деца #адвокати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"