Трети сме в Европа по биоразнообразие на горите

Трети сме в Европа по биоразнообразие на горите
Снимка: nature-blog.info
A A+ A++ A

България е третата най-богата страна в Европа по биоразнообразие на горите си, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов в презентация на тема "Горският сектор в Република България" по време на Годишната среща на Съюза на Европейските лесовъди в Несебър, съобщиха от Министерство на земеделието.

От всички природни ресурси в страната, горите заемат най-голям дял.

Горските територии в страната са 4 180 000 ха, или 37 процента от територията на България, като около 67 процента от тях са широколистните. Обемът дървесина в тях е 650 млн. куб. м, годишният прираст е 14,4 млн. куб. м, а добивът на дървен материал от регенерирани и отгледни сечи е около 8 млн. куб.м по официална статистика. Повече от половината или 55 процента от горските територии са в Натура 2000. Зам.-министър Костов е подчертал, че в горския сектор работят добре подготвени специалисти. Той е допълнил, че те стопанисват 3 национални, 11 природни парка и 700 защитени зони с горски територии.

Важна задача секторът има и по отношение на управлението на речните басейни в горските територии. Изградените в страната баражи и прагове са 617 000 куб. м, 395 000 куб.м са малките каменни прагове, 597 000 кв.м плетове, 428 000 м ниски преградни речни плетове и 194 000 ха анти-ерозионно залесяване.

Страната ни е включена и в общоевропейската борба с климатичните промени с програма от мерки за адаптация на горите към изменението на климата.

#гори #биоразнообразие #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"