Костов: Правителството лъже за данъците

Костов: Правителството лъже за данъците
Според синия лидер Иван Костов правителството лъже, че няма вдигане на данъци в Бюджет 2012. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според Иван Костов в Бюджет 2012 няма антикризисни мерки, а по-скоро такива, които ще засилят влиянието на кризата.

„Правителството лъже, че няма вдигане на данъци в Бюджет 2012. Повишават се осигурителните прагове в редица икономически дейности, вдигат се акцизи и се “пипа“ ДДС“, каза лидерът на ДСБ Иван Костов в сутрешния блок на bTV.

По думите му данъците, които ще плащат малкият и средният бизнес, на практика ще се повишат.

„Основната грешка на правителството е, че вместо да се облекчат фирмите, за да им се помогне да излязат от кризата, върху фирмите се стоварва нова тежест. Освен това се вдигат акцизите. Повишава се и ДДС за туроператорите от 7 на 9%“, обясни Костов.

„Днешните управляващи, изглежда, не са добри, защото пак ги изненада прогнозата на Оли Рен, Бюджетът за 2012 година казва, че преките чуждестранни инвестиции няма да нараснат. Ясно е, че българските инвестиции са замрели, ясно е, че потреблението в страната няма да нараства бързо“, заяви Костов в коментар на изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че на фона на есенната прогноза на ЕК „Бюджет 2012“ е твърде оптимистичен.

„Най-голямата прокризисна мярка, който може да взриви бюджета, се състои във въпроса защо правителството иска да увеличи държавния дълг с 4,5 млрд. Бюджетът крие вътрешно противоречие, огромно“, заяви Костов.

Той изказа предположение, че тези 4,5 млрд. лв. са предназначени за голям инфраструктурен проект и ще изтекат навън, вместо да влязат в българската икономика и да се завъртят в бързовъзвръщащи се икономически дейности.

Костов припомни, че „Синята коалиция“ е казала 3 пъти „не“ на проектобюджета за 2012.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »