САЩ даде на Иран последен шанс „да избегне войната”

САЩ даде на Иран последен шанс „да избегне войната”
Вашингтон помоли Москва да влезе в ролята на посредник и да предупреди Иран, че преговорите за април са последният му шанс да избегне войната. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Москва беше помолена от Вашингтон да информира Иран, че насрочените за април преговори между Техеран и шестте световни сили (петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) са последният му шанс да избегне войната, съобщава руският вестник „Комерсант“.

„Насрочените за април преговори между Иран и шестимата международни посредници са последен шанс за Техеран да избегне войната. По информация на вестника молбата да бъде предадено това послание на иранските власти била отправена към руския външен министър Сергей Лавров от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Двамата разговаряха в понеделник в Ню Йорк веднага след заседанието на Съвета за сигурност на ООН“, пише „Комерсант“, цитиран от БТА и Дарик.

Точната дата и конкретното място на преговорите още се обсъждат, но дневният ред не е тайна: иранската ядрена програма и възможното й използване за военни цели, както и въпросът за допускане на инспектори на МААЕ до военния комплекс „Парчин“, отбелязва вестникът.

Говорейки за вероятността за израелски и американски удар срещу Иран, дипломати, включително руски, вече вместо неопределеното „ако“ използват конкретното „кога“.

„Нахлуването ще стане до края на годината“, заявил пред „Комерсант“ преди заседанието на СС на ООН руски дипломат.

„Израелците шантажират Обама, поставят го в интересно положение: или подкрепя войната, или сам се лишава от подкрепа (на влиятелното израелско лоби)“, добавя вестникът.

След заседанието дипломатът е споменал за още по-кратки срокове. По думите му през април ще се състои среща между Иран и шестте световни сили и американците настояват, че за Техеран това е последният шанс.

В Москва официално предпочитат да не говорят за априлската среща като за „последен шанс“.

„Да се говори така, значи да се признае собственият непрофесионализъм. Никога няма последен шанс. Всичко опира до политическа воля и Русия прави всичко, за да не изчезне тази воля, а да се засилва“, заявил пред „Комерсант“ заместник външният министър Сергей Рябков, който обаче също признал, че проблемът с Иран има тенденция към влошаване.

„Ескалацията е налице, включително чрез конкретни действия. Изводът е един: този, който изпитва съблазън да прибегне до силата на оръжието, трябва да се вземе в ръце и да работи за намиране на дипломатическо решение. Войната няма да реши проблема, а ще създаде милион нови и ще има сериозни последици за много страни“, цитира вестникът думите на Рябков.

Впрочем, макар публично да призовава за мир, Русия за всеки случай вече се е подготвила за иранската война, отбелязва „Комерсант“, като се позовава на собствени източници.

„Ние сме разчели действията за евентуална война с Иран. Имаме мобилизационна готовност“, заявил пред вестника служител в министерството на отбраната, пожелал анонимност.

По думите му голямата опасност идва от евентуално нахлуване на огромно количество бежанци от Иран в граничещия с Русия Азербайджан. Източникът отбелязал също, че бойни действия в Иран могат да усложнят и без това сложната обстановка в Кавказ.

Наличието у Москва на план за действия в случай на удар срещу Иран потвърдил пред вестника и високопоставен дипломат, участвал в подготовката му.

По думите му програма с гриф „Свръхсекретно“ е разработена от междуведомствена комисия с цел защита на гражданите на Руската федерация.

#САЩ #Вашингтон #Русия #Москва #Иран #Техеран #Съвета за сигурност #ООН #Германия #Хилари Клинтън #държавен секретар #Сергей Лавров #външен министър #Ню Йорк #война #МААЕ #Барак Обама #Сергей Рябков #война #Азербайджан #Кавказ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »