Босна и Херцеговина избира парламент

Босна и Херцеговина избира парламент
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Босна и Херцеговина избират парламент на фона на покачващото се обществено недоволство, етнически спорове и ширещата се корупция, които блокират влизането на страната в ЕС.

Като една от най-бедните държави в Европа, бившата югославска република е разтърсвана от антиправителствени протести. Хиляди хора излязоха на улицата в знак на протест срещу провала на правителството да пребори корупцията и да проведе политически и икономически реформи, необходими за присъединението на страната към ЕС.

Почти 3,3 млн. босненци имат право да гласуват, за да изберат трима членове – хърватин, мюсюлманин и сърбин, от съвместното президентство, както и да изберат нов парламент на страната от две общности.

След войната през 1992-1995 г. Босна остава разделена на две до голяма степен автономни половини – Мюсюлманско-хърватска федерация и сръбската Република Сръбска.

Освен тежката икономическа криза в страната има и политически застой от 2006 г. заради етническо напрежение. Политиците от трите големи етнически групи – мюсюлмани, сърби и хървати, не успяха да се споразумеят за големи реформи, които Брюксел изисква за членство в ЕС.

#Босна и Херцеговина #Босна #Република Сръбска #ЕС #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници