Папа Франциск бил жертва на системен групов тормоз

Папа Франциск бил жертва на системен групов тормоз
Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Франциск е бил жертва на системен групов тормоз (т. нар. мобинг) от Ордена на йезуитите в Аржентина. Скандалното твърдение е на аржентинските журналисти Хавиер Камара и Себастиян Пфафен, автори на новата биографична книга "Онзи Франциск", чието издаване се подготвя в Италия. Тезата за тормоза се основава на интерпретацията на период от живота на висшия католически духовник, за който се споменава и в официалната му биография.

От 1990 до 1992 г. Хорхе Марио Берголио, както е истинското име на папа Франциск, е бил изпратен на "заточение" в Кордова, на 700 км от Буенос Айрес, по решение на местното ръководство на Ордена на йезуитите. Живее в стая с площ от 12 кв. м и няма право да преподава, а може да изпълнява само функциите на духовен наставник и изповедник.

Авторите на биографията пишат за подета "кампания за дискредитиране" заради по-ранната му дейност в йезуитското братство. Според тях периодът в Кордова е "тъмната доба на духа" за папата – термин, който в християнския мистицизъм се използва за описание на последния стадий от духовно-психическото преобразяване, предизвикващ понякога дълбоко страдание и вътрешно помрачение.

"В началото моето управление като йезуит имаше много недостатъци. Моят авторитарен и рязък подход при вземането на решения доведе дотам да бъда обвинен, че съм ултраконсервативен", посочва самият папа.

Според аржентинските биографи това е причината срещу него да бъде започната кампания, която се разпространява и в други йезуитски провинции. Не е изяснено обаче защо именно в този период Свети папа Йоан Павел Втори издига Берголио за помощник-епископ на Буенос Айрес и той се завръща в столицата, където по-късно става архиепископ до възкачването му на Свети Петровия престол.

Ватикански източници са на мнение, че изпращането в периферията е целяло да го отдалечи от последователите му сред послушниците и младите членове на йезуитския орден.

Що се отнася до тезата за "тъмната доба на духа", отговорът на папа Франциск е: "Аз не бих употребил за себе си термина "тъмна доба" и нека не прекаляваме. Тъмната доба на духа е за светии, а аз съм най-обикновен човек. За мен Кордова беше период на вътрешно очистение".

#папа Франциск #Ватикана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници