Сирийската опозиция се разцепи

Сирийската опозиция се разцепи
Междувременно специалният пратеник за Сирия Кофи Анан получи отговор от сирийския президент Башар Асад на предложенията за уреждане на кризата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Водещ сирийски опозиционен активист напусна главната опозиционна група в емиграция – Сирийския национален съвет, която се бори за свалянето на режима на Башар Асад.

81-годишният бивш съдия обяви, че е разочарован от липсата на прозрачност и цел на опозицията, предаде bTV.

Според анализатори неговото решение ще нанесе сериозен удар върху опитите на опозицията да се обедини и да бъде призната от международната общност.

Междувременно специалният пратеник за Сирия Кофи Анан получи отговор от сирийския президент Башар Асад на предложенията за уреждане на кризата. Все още не се знае какво гласи отговорът на официален Дамаск.

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ (Human Rights Watch) обяви по-рано в сряда, че сирийското правителство минира пътищата към Турция, използвани от бежанците, които се опитват да избягат от насилието в страната. Мините били поставени през последните няколко седмици, разказват очевидци.

Агенцията на ООН за бежанците обяви, че 230 000 сирийци са избягали от домовете си от началото на конфликта.

Тези новини идват на фона на изказването на руски официален представител, че Москва ще продължи да доставя оръжие на Сирия.

Режимът в Дамаск е стратегически съюзник на Русия в Близкоизточния регион и основен клиент на руската военна промишленост.

#Сирийския национален съвет #Сирия #президент #Башар Асад #Кофи Анан #Дамаск #Хюман Райтс Уоч #Турция #ООН #Русия #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »