Технически пречки спират вноса на втечнен газ от Катар

Технически пречки спират вноса на втечнен газ от Катар
На посещение на Бойко Борисов в Катар още преди две години бяха обсъдени възможностите емирството да се превърне в алтернативен доставчик на природен газ. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Липсата на решение за преноса на втечнен газ от Катар до България все още прави невъзможна доставката му, стана ясно на срещата между премиерите на двете страни, която се проведе в Доха.

На посещение на Бойко Борисов в Катар още преди две години бяха обсъдени възможностите емирството да се превърне в алтернативен доставчик на природен газ, припомня Дарик.

В момента Катар е най-големият износител в света на втечнен газ и наличието на терминал за неговото регазифициране в Гърция или Италия, а след това пренос от този терминал до България, би позволило вноса в нашата страна на горивото.

Това би намалило енергийната зависимост от Русия и цената на природния газ в България, коментираха тогава експерти.

„Вие знаете, че такива проекти в областта на енергетиката се осъществяват на база икономическа себестойност и интерес“, отговори премиерът на Катар на въпрос дали емирството има интерес да се включи в изграждането и финансирането на подобен терминал например в Гърция.

„Ако има такъв икономически интерес, ние можем да направим това. Ако ние имаме такъв интерес да се построи терминал в Гърция, утре ще се проведе среща на компетентните лица и експертите“, каза още шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани.

Не е възможно преносът на втечнен газ да става с танкери до България, тъй като е невъзможно навлизането им в Черно море, обяви премиерът Борисов.

„За да не губим време, експертите на министър Трайков, които са тук, и самият той ще говорят по тези теми. Кораби с втечнен газ не могат да идват до наши пристанища, тъй като не ги пускат да минават Босфора.“

В българската делегация, която днес ще открие съвместен бизнес форум за продължаване на дискусиите и конкретната работа по проектите в туризма, инфраструктурата и земеделието, са включени седем министри и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Над 100 български фирми участват във форума, но финансови причини са попречили да бъде реализирана първоначалната идея за изграждане на павилион на България в международния изложбен комплекс в Доха.

В комплекса се провежда третата среща AgriteQ, където в рамките на четири дни показват новостите в земеделския сектор. Българската страна ще бъде представена с меса, сирена и кашкавали. В изложението участват още Египет, Йемен, Судан, Коста Рика, Ливан, Украйна и Тунис.

В официалната програма на делегацията, водена от премиера Бойко Борисов, е включена и среща с емира на Катар, както и посещение на катарско културно селище.

#Тунис #Украйна #Ливан #Коста Рика #Судан #Йемен #Египет #Доха #Босфора #Черно море #природен газ #Гърция #шейх Хамад Бин Джасим Бин Джабр Ал-Тани #премиер #втечнен газ #България #Катар #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »