Бан Ки-мун защити действията на НАТО в Либия

Бан Ки-мун защити действията на НАТО в Либия
САЩ, Великобритания, Франция и Германия настояват, че техните действия са били законни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун защити доклада на организацията, в който се стига до извода, че силите на НАТО не са стреляли преднамерено по цивилни хора по време на въздушните удари в Либия миналата година.

Въздушните удари създадоха разделение в Съвета за сигурност на ООН, при което Русия, Китай, ЮАР и Индия заявяват, че тактиката на НАТО е нарушила резолюциите на ООН.

САЩ, Великобритания, Франция и Германия настояват, че техните действия са били законни.

„Генералният секретар е запознат с позициите, които изразиха членовете на Съвета за сигурност по този въпрос“, посочи говорителят на Бан Ки-мун Мартин Несирки, цитиран от АФП.

„Бан ясно заяви, че действията, предприети от международната общност, са в съгласие със съответните резолюции на Съвета за сигурност“, подчерта говорителят.

Международната комисия за разследване на събитията в Либия съобщи, че 60 цивилни са били убити при ударите на НАТО, които изиграха ключова роля за свалянето на диктатора Муамар Кадафи.

#Бан Ки-мун #ООН #НАТО #Либия #Русия #Китай #ЮАР #Индия #Съвета за сигурност #САЩ #Великобритания #Франция #Германия #Мартин Несирки #Муамар Кадафи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"