Русия разкритикува Плевнелиев

Русия разкритикува Плевнелиев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руското външно министерство остро разкритикува позицията на българския президент Росен Плевнелиев, изразена в интервю за германското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, че Русия е „националистическа и агресивна държава“, предаде БНР.

„За съжаление, за пореден път повтаряйки необоснованите твърдения за така нареченото анексиране на Крим и опити да се диктува на Украйна, държавният глава прибягва към недопустима реторика, като това се прави в угода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалността и потъпква вековните традиции на приятелство и сътрудничество между братските народи на Русия и България“, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от РИА Новости.

Той посочва, че български политик от толкова висок ранг не иска да забележи настоятелните и последователни дипломатически усилия на Русия и лично на президента Владимир Путин за деблокиране на кризата в Украйна.

„Очевидно имаме работа с преднамерено изкривен и избирателен подход към оценката на руската външна политика спрямо Украйна“, посочи Лукашевич.

По думите му, изказванията на българския президент нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на това сътрудничество с Русия.

Изявлението на говорителя на руското външно министерство идва ден след изявлението на българското Министерство на външните работи, в което се посочва, че България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред Русия.

Поводът беше коментар на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който обвини в профила си в „Туитър“ българския служебен премиер Георги Близнашки, че е предал Русия.

„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин, добавяйки линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители.

#Русия #разкритикува #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници