И в България ще има 3D планетариум

И в България ще има 3D планетариум
A A+ A++ A

Изграждането на  първия по рода си в България 3D планетариум започва в природонаучния музей (Мhm.org/bg) в Пловдив. Оборудването ще е от най-ново поколение, с такова разполагат едва 40 планетариума в света.

Италианската фирма, спечелила поръчката за иновативното съоръжение, подписа договор с общината на стойността 360 хиляди лева, осигурени от местния бюджет.

Куполът на планетариума ще се издига на 8 метра

Под него ще има 50 места. В окръжност около тях ще е подредена експозицията от минерали, която е една от най-богатите в страната.

Директорът на музея Огнян Тодоров разказва пред БНР за филмите, които ще бъдат представяни: "По-голямата част от заглавията са свързани с комсически обекти, слънчеви системи и т.н., но софтуерът позовлява да бъдат прожектирани  и филми, които са специално направени за тази система, които да са пример сза устройство на клетката, динозаврите как са измрели, и

всяка седмица можем да правим презентация с различен филм

Освен това системата, която се очаква да заработи през януари, позволява снимането на собствени филми, а също и безплатен обмен с други 150 планетариума в Европа.

Цялостното обновяване на Пловдивнския природонаучен музей възлиза на 1 милион лева и започна през октомври миналата година. Следващата година поетапно ще бъдат открити залата за живи пеперуди, палеонтологичната сбирка и терариумът с неотровни виидове животни, до които посетителите ще имат достъп.

В началото на ноември ще бъде готов и най-големият у нас аквариум. 

#Пловдив #музей #планетариум #аквариум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"