Дянков: В България няма да има рецесия

Дянков: В България няма да има рецесия
"Сигурността на една страна се определя не от това колко оръжия има и колко хора са подслушвани, а от това колко хора имат добра работа, колко хора могат да получат добро образование и да са здрави", смята финансовият министър/ Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

В България няма да има рецесия през следващите две години, категоричен е финансовият министър Симеон Дянков.

В интервю за БНТ Дянков отрече България да е сериозно застрашена oт забяване на икономиката).

Той призна обаче добави, че евентуалното забавяне на европейските икономики, което се предвижда за третото и четвъртото тримесечие на годината, може да окаже негативно влияние и върху България.

В този случай ръстът на икономиката в страната ще бъде 3-4%, а не 5%, както предвиждахме, уточни Дянков.

По отношение на бюджета министър заяви, че от сектор „Сигурност" ще бъдат прехвърлени средства към социалните сектори. През август той влезе в спор с министъра на вътрешните работи, Цветан Цветанов, за разпределението на бюджет 2012 г., припомня „Дневник". Повод за това стана решението на Дянков част от средствата за сигурност да бъдат прехвърлени към областите наука, образование и култура.

„Сигурността на една държава вече зависи от финансовата й дисциплина, от социалната сфера, образование, здравеопазване. Сигурността на една страна се определя не от това колко оръжия има и колко хора са подслушвани, а от това колко хора имат добра работа, колко хора могат да получат добро образование и да са здрави", коментира той.

Дянков е категоричен, че данъците няма да бъдат увеличавани. Министърът обаче изрази намерение да направи ДДС измамите в някои сектори по-трудни за осъществяване.

Той допълни, че Националната агенция по приходите (НАП) ще успее да навакса парите от неплатени данъци, но Националният осигурителен институт (НОИ) вероятно няма да може да се справи с дефицита от около 250-300 млн. лв. Дянков допълни, че митниците си вършат добре работата.

По данни на финансовото министерство България е отчела 3.4% ръст на икономиката на годишна база през първото тримесечие на 2011 г., а през второто – 1.9%. За сравнение, средните стойности в Европейския съюз за същите периоди са съответно 2.5% и 1.7%.

Ръстът на БВП за 2011 г. се очаква да бъде 1.5%, по данни на БНБ. През 2010 г. този процент беше 0.2%, а през 2008 – 6.2%. През 2009 г. ръстът беше отрицателен – минус 5.5%.

#Симеон Дянков #България #рецесия #икономика #бюджет #НАП #НОИ #дефицит #Министерство на финансите #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"