Кметовете на старите столици искат специален статут

Кметовете на старите столици искат специален статут
Историческата крепост Царевец във Велико Търново. Снимка: tarnovo.bg
A A+ A++ A

Да бъде подновена идеята старите български столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново да получат специален статут на исторически и културни центрове, който да бъде уреден със закон, се споразумяха кметовете на трите града.

Тримата градоначалници участваха в работна среща във вторник във Велико Търново, на която присъстваха областните управители на Велико Търново Пенчо Пенев и на Шумен Димитър Александров, съобщиха БТА и „Дневник“.

Според управниците специалният статут ще увеличи възможностите на тези градове да кандидатстват по оперативни програми за съхраняване на старините, както и да се включват по-активно в големи форуми за опазване на историческото наследство и за развитие на културния туризъм.

За създаването на закона ще бъде сформирана работна група от експерти от трите общини – архитекти, археолози, юристи и специалисти по опазване на паметниците на културата.

Специалистите трябва да подготвят проектодокумента за старите столици, който да бъде внесен в парламента чрез Националното сдружение на общините.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи пред участниците в срещата, че приходите от билети за посещение в крепостта Царевец и другите музейни обекти в града възлизат на 1.2 млн. лв. годишно.

До края на 2011 г. тези средства са постъпвали в общия общински бюджет. След промените в закона от началото на тази година те ще се обособяват в самостоятелно бюджетно перо и ще се разходват целево за поддръжката на паметниците и музеите, както и за създаване на нови туристически атракции.

#Плиска #Велики Преслав #Велико Търново #кмет #столици #Пенчо Пенев #Шумен #Димитър Александров #паметници #Даниел Панов #Царевец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"