Награда за Милен Русков от ЕС за романа "Възвишение"

Награда за Милен Русков от ЕС за романа "Възвишение"
A A+ A++ A

Българският писател Милен Русков е удостоен с Наградата на ЕС за литература за 2014 г. за романа си "Възвишение", съобщи Европейската комисия.

Новината дойде от Панаира на книгата във Франкфурт, където бяха обявени тазгодишните носители на престижния приз. Сред тях са майстори на перото от Албания, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Марта, Черна гора, Холандия, Сърбия, Турция и Великобритания.

Всяка година национално жури в една трета от страните членки номинират авторите победители.

"Отправям най-горещите си поздравления към носителите на Наградата за литература на ЕС", заяви еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. "Наградата е посветена на най-добрите нови автори в Европа, независимо от страната им по произход или език. Целта е да се покаже най-добрата съвременна литература в Европа, да се стимулират трансграничните продажби и да се популяризира превеждането, публикуването и четенето на литература от други страни", допълни Василиу.

Всеки победител ще получи 5000 евро. Освен това ще получи възползват за допълнителна реклама и международна видимост. Издателите на наградените автори могат да кандидатстват за финансиране от ЕС, така че книгите победители да бъдат преведени на други езици и да достигнат нови пазари.

Победителите ще получат наградата си на гала церемония в Брюксел на 18 ноември в присъствието на еврокомисаря по образованието и културата, членове на Европейския парламент и представители на италианското председателство на ЕС, допълват от ЕК.

Идеята за романа "Възвишение", чийто сюжет се върти около четата на Димитър Общи преди и след обира на турската хазна в Арабаконак, идва от Котел. Милен Русков отива едно лято на гости на баща си и вижда един надпис от 1869 година на старото училище – "Помогни ми да те възвися". "Останах поразен от неговия смисъл и красота", споделя Милен Русков, добавяйки, че много пъти е минавал оттам, но не е виждал надписа.

"Те, красивите неща обикновено са под носа ни, но не ги виждаме", обобщава авторът. Така решава да съчетае котленската история с тази на Димитър Общи. До преди това не е мислел да напише книга по български мотиви, смятайки, че няма такива ярки и интересни случаи, които да опише. "Постепенно осъзнах, че това е предразсъдък и такива истории ще са много по-близки до читателите. А силен литературен герой става от противоречиви хора", казва Милен Русков.

#Милен Русков #Възвишение #литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"