В Турция въведоха комендантски час

В Турция въведоха комендантски час
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турските власти наложиха вечерен час, след като по време на масовите протести на кюрди бяха убити 14 души, а ранените са десетки, съобщава „Асошиейтед Прес“.

Вечерен час е обявен в провинциите Диарбекир, Мардин, Сиирт, Mус, Ван и Батма.

"Протестиращите трябва да напуснат улиците или ситуацията ще има непредвидими последици. Насилието няма да остане без отговор ", заяви министърът на вътрешните работи Ефкан Ала.

По време на сблъсъците, които започнаха на 6 октомври в цялата страна, протестиращи разбиха магазини, замеряха полицията, сгради и коли с камъни и запалителни бомби. В отговор полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ.

На 7 октомври около 100 протестиращи кюрди щурмуваха Европейския парламент в Брюксел, настоявайки, че страните от ЕС са активно ангажирани в борбата срещу екстремистите на "Ислямската държава." На 6 октомври кюрдски активисти организираха протест в холандския парламент в Хага. Десетки активисти влязоха в сградата с плакати "Спрете да бездействата, подкрепети Кобане".

Кюрдски протести са свързани с факта, че ислямистите почти са превзели града Кобане, разположен на границата с Турция, и се счита за столица на кюрдската автономия. Екстремистите с танкове и артилерия обсаждат града в продължение на почти три седмици. Кюрдите настояват за международната помощ и обвиняват великите сили в бездействие.

#Ефкан Ала #Турция #протест #кюрди #Брюксел #Хага #Кобане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници