Авторът на първия гол в Бундеслигата почина чрез евтаназия

Авторът на първия гол в Бундеслигата почина чрез евтаназия
Тимо Кониецка (вдясно) заедно с Томас Дол през 2007 г. Снимка: АП
A A+ A++ A

Авторът на първия гол в историята на Бундеслигата Тимо Кониецка избра смъртта пред мъките на рака и умря чрез прилагане на евтаназия.

Кониецка сложи край на живота си на 12 март, на 73 години, а смъртта беше потвърдена от съпругата му Клаудия пред швейцарските медии, съобщи „Дневник“.

В последните години той беше болен от рак и реши да се възползва от узаконената евтаназия в Швейцария. Там тя важи за швейцарски граждани, които живеят на територията на страната. Бившият голмайстор беше швейцарски гражданин от дълги години.

„Искам да облекча съпругата си и цялото си семейство. Ако някой иска да умре, той просто не иска да живее повече“, заяви той преди година пред вестник „Блик“.

Кониецка е изпил смъртоносен коктейл от лекарства в присъствието на организацията за асистирано самоубийство „Екзит“. Според вестник „Билд“ смъртта му е настъпила в 18:52 часа. В Германия евтаназията е забранена.

„Миналия вторник ми позволиха да взема Тимо от болницата. Последните дни бяха много, много хубави. Тимо успя отново да види малкия ни внук. Дори пи бира“, разказва съпругата му.

Германският вестник публикува и краткото предсмъртно писмо, което той собственоръчно е написал. В него той се обръща към приятелите си: „Правете възможно най-доброто в живота си. Моят беше дълъг, но и кратък“.

На 24 август 1963 г. в първата минута на мача на неговия „Борусия“ (Дортмунд) срещу „Вердер“ Кониецка отбелязва първия гол в новоучредената Бундеслига.

Деветкратният участник в националния отбор на Германия игра за „Борусия“ и „Мюнхен 1860“, като в 72 мача вкара 100 гола.

След края на кариерата си работи като треньор в „Борусия“ (Дортмунд), „Байер“ (Юрдинген), „Грасхопърс“. С „Цюрих“ става шампион на Швейцария като треньор в периода 1974-1976 г.

В последно време бившият миньор и съпругата му управляваха къща за гости в Люцерн. Миналия месец той е преживял и инфаркт.

„Това беше първият гол в историята на лигата. Той ще остане завинаги в сърцата на феновете, въпреки че този мач не беше излъчван по телевизията“, заяви президентът на Германската футболна лига Райнхард Раубал.

#Бундеслига #смърт #рак #евтаназия #Швейцария #Германия #Борусия #Дортмунд #Мюнхен #Байер #Цюрих

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »