Родители разследват сексуално посегателство над дете с аутизъм

Родители разследват сексуално посегателство над дете с аутизъм
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Родители на дете с аутизъм от Перник разследват сексуално посегателство в столичното помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”, където се обучава 13-годишната им дъщеря. Сигнал със съпътстваща жалба, в която е представен проблемът, семейство Симеонови са внесли в институциите на 29 септември, но до момента нямат отговор.

„На 19 септември взех Ана-Мария от 4-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” в София и установих, че спортният сутиен на дъщеря ми липсва. Момичето е с аутизъм и няма как да го съблече сама”, твърди майката Радосвета Симеонова. В опит да разбере от класната и от директорката на учебното заведение къде е бельото на детето, майката не получава отговор. От чистачките разбира, че сутиенът е в класната стая върху гардеробчетата. Семейството прави втори опит на 23 септември да получи обяснение за това какво се е случило с дъщеря им. Бащата се среща с директора, психолога и учители от помощното училище-интернат.

„В отговор на моя въпрос за сваленото бельо директорката ме попита как може да е сигурна, че Ана-Мария не е дошла без бельо. Последва поредното абсурдно предположение, че можело детето ми да е дошло с два сутиена, че можело сама да си го е свалила в тоалетната на училището, единственото място, където учениците влизали сами и накрая ми бе казано, че съм предубеден и няма смисъл да разговаряме повече”, допълва разказа на съпругата си бащата на детето.

На 29 септември, семейството пуска жалба с настояване за разследване на случая. При внасянето на официалния сигнал в училището, от дирекцията заявяват на майката, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажат каквото и да било с твърдението, че момичето най-вероятно се е съблякло само в тоалетната.

„Това училище рекламира защитената среда, в която са децата”, посочва в сигнала си майката Радосвета. „При постъпването ни в училище обясняваха, че дори в тоалетната ходят с помощен персонал, който ги придружава до вратата и ги изчаква, за да ги върне в клас”, допълва тя.

Кошмарът на семейството се увеличава с отказа на Ана-Мария да напуска дома си, както и да влиза съблечена в банята. Момичето моли майка си „да не дава на чичкото да я пипа”, като посочва гърдите си и гениталиите. „Чичкото й казал, че ще я боли и после й казал да си обуе гащите”, пресъздава с болка думите на детето си Радосвета.

Семейство Симеонови са внесли жалба в 6-то РУП-София, до Дирекцията за приобщаващо образование към МОМН, до ДАЗД, до Районната прокуратура. До днес отговор от институциите няма, което принуждава родителите отново да депозират сигнала си с молба за разследване. От училището ги уверили, че е започнала вътрешна проверка.

Цяла седмица институциите мълчат, системата отново отхвърля децата и хората с увреждания, държавата отново абдикира от тези, които не могат да се защитят и отново съдейства на онези, които използват това, за да се гаврят с тях”, пише в социалната мрежа Радосвета Симеонова, където търси помощ и призовава за обществена ангажираност.

От прокуратурата незабавно са възложили проверка на столичното 6-то РУП. Държавната агенция за закрила на детето започва проверка в столичното помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”, за да установи, дали е спазено правото на закрила от насилие на 13-годишната Ана-Мария, съобщиха от институцията. Сигналът е подаден от бащата на детето.

От агенцията ще поискат съдействие от дирекция „Социално подпомагане” в Перник за оказване на психологическа подкрепа на момичето след съгласие на родителите й. От институцията са сезирали и Районната прокуратура.

Експерти от дирекциите „Организация, контрол и инспектиране” и „Достъп до образование и подкрепа на развитието” в Министерството на образованието и науката извършват проверка по жалба, подадена от майка на дете от Четвърто помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” в София. Това съобщи пресцентърът на МОН.

В Столичният инспекторат по образованието няма постъпила жалба във връзка със случая с 13-годишното момиче с аутизъм, чиито родители сигнализираха за сексуaлано посегателство в 4-то помощно училище, затова и от там не са назначили проверка по случая. Това каза началникът на инспектората Евгения Вълкова.

Тя обясни, че от инспектората във вторник са изискали информация и доклади от директора на училището Венета Бочева, които след като са били получени са изпратени в Министерството на образованието.

#София #аутизъм #МОН #Ана-Мария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"