Полицейският синдикат обвини Христосков в арогантност

Полицейският синдикат обвини Христосков в арогантност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицейският синдикат обвини служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в демонстрирана арогантност пред суверена. Причината е изказване на министъра в сутрешния блок на бТВ във вторник.

В предаването Христосков определи Синдикалната федерация на служителите на МВР като комедианти, както и това, че от 6500 български полицаи, пожарникари, спасители и лицата, работещи по трудово правоотношение, (ЛРТП) в МВР не зависи нищо. Според синдиката министърът проявява арогантност не само поради факта, че е нарекъл 6500 български граждани - комични, но и като казал, че не са те хората, които могат да му поискат оставката.

Според федерацията министър Христосков не само говори неистини, но и нарушава Конституцията на страната. Те отправят питане към президента, премиера и МВР шефа Йордан Бакалов дали споделят мнението на социалния министър. От синдиката се интересуват и тримата какво ще предприемат, след като министърът е обидил публично 6500 български граждани.

От федерацията поискаха от президента Росен Плевнелиев незабавно да отстрани от поста Йордан Христосков. От полицейския синдикат искат да разберат още дали вътрешният министър Йордан Бакалов ще подкрепи исканията на служителите, така, както е направил на заседание на Министерския съвет.

Промяната на реда и условията за ранно пенсиониране на военнослужещите предполага извършването на задълбочен анализ. Това се посочва в становище на Министерство на отбраната до държавните институции във връзка с предложените промени в системата за пенсиониране на военнослужещите.

За целта в Министерство на отбраната, ще бъде сформиран Експертен съвет. В него ще бъдат поканени за участие и експерти от Министерството на труда и социалната политика, НОИ и други ведомства. Той трябва да предложи модел за пенсионирането на военните, който да бъде обсъден преди края на годината. Според становището на Министерството на отбраната, решение не може да бъде взето преди окончателното мнение на този Експертен съвет.

Изпълнението на препоръката на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране следва да бъде предшествано от обстоен анализ на очакваните комплексни последици от прилагането й. Военният министър Велизар Шаламанов е категоричен, че взимането на прибързани решения в тази сфера би оказало негативно влияние върху сектора за сигурност.

#полиция #синдикат #Йордан Христосков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »