ГЕРБ: Нека сме термити, ако ще разкрием истината, чоплейки

ГЕРБ: Нека сме термити, ако ще разкрием истината, чоплейки
Нека сме термити, ако трябва, чоплейки, да разкрием истината, каза Валентин Николов от ГЕРБ в отговор на метафората на Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ не се притесняват да бъдат термити, ако трябва, чоплейки, да разкрият истината, заяви зам.-председателят на парламентарната група на управляващите Валентин Николов в отговор на метафората на опозиционния лидер Сергей Станишев, който сравни ГЕРБ с термити, опоскали държавата.

Председателят на БСП се изказа по скандала с австрийския лобист Петер Хохегер, който избухна в понеделник, след като вътрешният министър Цветан Цветанов оповести, че Тройната коалиция е плащала на Хохегер „да чисти имиджа на България“. Срещу австриеца в момента се води голямо разследване за корупция в родината му.

Валентин Николов се присъедини към предложението на Цветан Цветанов от понеделник да бъде създадена парламентарна анкетна комисия по случая „Хохегер“, предаде „Фокус“. Депутатът призова всички парламентарно представени партии да се включат в комисията.

„Не вярвам от опозицията да откажат да участват в анкетната комисия“, каза той.

„Дължим на нашето общество тази прозрачност и изясняване на фактите, които няма да са много лицеприятни. Призоваваме и другите партии, както критикуват управляващите и искат прозрачност за тях, да видим какво е ставало и в предишните правителства. Искаме тази прозрачност навсякъде и във всичко“, каза още Валентин Николов.

По думите му БСП многократно е обвинявала ГЕРБ в лобизъм, като задължително е определяла всеки законопроект, който влиза в Народното събрание, като лобистки.

„Какво се оказва накрая – БСП плаща на лобисти и по неясно какви пътища, с тези обявени обществени поръчки и по други канали, които може би впоследствие с тази анкетна комисия ще разберем, стигат до висши функционери в Австрия, а може би и до другаде в Европа. БСП използва лобизма по мръсен начин“, заяви Николов.

Той добави, че макар Австрия да е на едно от първите места по некорумпираност, скандалът „Хохегер“ е провокирал искания за промени в законите за лобизма и корупцията.

Австрийският лобист Петер Хохегер е разследван за корупция в Австрия.

В понеделник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза във Велико Търново, че през 2007 и 2008 г. българското правителство е превело на фирма на Хохегер 1,5 млн. евро за провеждане на кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС.

Част от тези средства според Цветанов впоследствие са се върнали в PR агенцията на Моника Йосифова, с която Станишев съжителства и има дъщеря.

„Напоследък г-н Станишев се позова на одитния доклад на Сметната палата от 2008 г., който е правен два пъти на Министерски съвет. Хубаво е да се изяснят подробностите там – защо има такова разминаване“, каза другият зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев.

#ГЕРБ #Сергей Станишев #Петер Хохегер #Цветан Цветанов #Валентин Николов #БСП #Австрия #корупция #Моника Йосифова #Димитър Главчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"