До 10 000 лв. глоба за лошо стопанисвани язовири

До 10 000 лв. глоба за лошо стопанисвани язовири
Според промените в Закона за водите контролът върху техническото състояние на всички язовири и съоръженията към тях се възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1000 до 10 000 лева ще бъде глобата за оператори на язовири, които не ги поддържат в добро техническо състояние и не осигуряват тяхната безопасност.

Това предвиждат промени в Закона за водите, които бяха одобрени на днешното правителствено заседание, съобщи Дарик радио.

Според промените контролът върху техническото състояние на всички язовири и съоръженията към тях се възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

За неизпълнение на предписания министърът може да забрани използването или достъпа до язовир, който не отговаря на нужните изисквания, както и да разпореди извеждането му от експлоатация и спиране на снабдяването с електрическа или топлинна енергия.

Обновеният закон предвижда още разширяване на територията, обслужвана от даден ВиК оператор, до територията на цялата административна област.

Операторите на язовири и съоръженията към тях ще бъдат глобявани и в случай че не изпълнят дадените им предписания, като глобата ще бъде от 1000 до 20 000 лева.

Законопроектът предвижда министърът на регионалното развитие и благоустройството да поддържа единен регистър за всички съоръжения във водния сектор. Той ще одобрява програмите за проучване, проектиране и изграждане на всички ВиК системи.

Създава се и координационен съвет по водите, който ще координира разработването на планове за управление на речните басейни и програми за превенция на наводнения, както и финансирането им.

Според промените границите на обособената територия, обслужвана от ВиК оператор, трябва да съвпадат с границите на административната област.

Стопанисването на ВиК системите и предоставянето на услуги ще се извършват чрез сключване на договор между асоциация по ВиК и ВиК оператор, действащ на съответната територия. Когато има повече от един действащ оператор, се дава възможност договорът да бъде сключен с холдингово дружество, обединяващо действащите на съответната територия ВиК оператори, или дружество, създадено чрез преобразуване на ВиК операторите.

В срок от три месеца след влизането в сила на закона общините трябва да уведомят съответните областни управители за избран от тях оператор, който да стопанисва и експлоатира язовирите – публична общинска собственост. За местата, където няма оператор, решението ще вземе правителството.

#язовири #Закона за водите #министъра на икономиката #енергетиката и туризма #министърът на регионалното развитие и благоустройството #ВиК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници