Партиите все по-склонни на преговори за коалиция?

Партиите все по-склонни на преговори за коалиция?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След като „преспаха“ с резултатите, партиите изглеждат по-склонни на преговори за коалиция, отколкото след първия екзит пол в неделя. Благодарение на неубедителните резултати на големите партии, новите партии в парламента имат шанс да поставят условия за евентуално си участие в управлението.

Категорична е единствено позицията на БСП - коалиция с ГЕРБ е невъзможна. Зам.-председателят на социалистите Янаки Стоилов обясни, че ако резултатът на БСП е бил по-висок, можеше да се мисли за разговори с ГЕРБ, но при този изборен резултат въпросът не може да се обсъжда.

„България без цензура” на Николай Бареков са готови с работна група, която да преговаря по съставянето на правителство и чакат покана.

„Тяхно право е да ни поканят или не. В тази група не влиза Николай Бареков. Ние искаме резултатите от тази среща да бъдат прозрачни. Нашите условия няма да бъдат свързани с постове и кадруване, а с правенето на политики“, коментира Бареков.

Той обаче подчерта, че няма да подкрепи кабинет с премиер Бойко Борисов. Той отхвърли възможност да си партнира с БСП и ДПС.

АБВ също са готови за преговори, но с условието, че става въпрос за конструктивно партньорство и ясна програма, която да включва въпросите свързани с бюджета, КТБ и енергетиката.

„Готови сме да предложим бързи мерки за стимулиране на бизнеса, както и своя пакет от социални идеи", коментира Георги Първанов. Той обясни, че когато ГЕРБ заявят своите намерения, АБВ е готова да се включи в обсъждане на параметрите, но предвид идеологическите различия, ще бъдат необходими усилия за преодоляването им.

„Инициативата обаче трябва да бъде на ГЕРБ, АБВ няма да се самопредлага“, категоричен е Първанов.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров подчерта, че формацията му е готова да участва в разговори за управлението на страната, но само ако важните въпроси за страната бъдат подредени в градация. А те са повишаване доходите на хората и увеличаване на пенсиите. Ако участва в правителство или е премиер, Сидеров веднага би спрял санкциите срещу Русия. Той подчерта, че най-добре би било, ако се организират нови избори, защото от тази конфигурация нищо добро няма да излезе.

Реформаторският блок обяви, че няма да „извива ръцете“ на ГЕРБ, а чака предложение. Десните обаче няма да участват в кабинет, подкрепен и зависещ от ДПС с премиер Бойко Борисов.

„Изходът от кризата минава през съгласие около кратък мандат с всички необходими компромиси и политически отговорни лица, които да изнесат тази програма до 2016 г., което няма да е лека задача, но тя е на нашите плещи”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

ДПС още от самото начало протегнаха ръка за партньорство. Лютви Местан заяви, че от него няма да чуем „заклинания за непартниране”. Патриотичният фронт също е подкрепя съставяне на бъдещото правителство.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че Патриотичният фронт има готовност да води преговори с всички партии в следващия парламент без ДПС и Реформаторския блок, защото партията на Корман Исмаилов е вътре.

На този фон от ГЕРБ обявиха, че ще опитат да съставят кабинет на малцинството с лидер Бойко Борисов. Партията-победител предлага преговори с всички партии, първо с БСП, но за подкрепа на секторни политики и изнудване - ще се стигне до нови избори напролет.

#коалиция #БСП #ГЕРБ #АБВ #България без цензура #АБВ #Атака #Реформаторският блок #ДПС #Патриотичният фронт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници