Първанов: Тези избори не бяха честни и демократични

Първанов: Тези избори не бяха честни и демократични
A A+ A++ A

Нямаме основание да твърдим, че изборите бяха честни и демократични, каза лидерът на АБВ Георги Първанов на първата пресконференция на формацията след успешното участие в парламентарния вот.

Има много данни за мащабна покупка на гласове в цели региони от една партия, която се хвали с разширеното си влияние сред ромския етнос, даде пример той. Новата партия освен това изпитала на гърба си черен ПР - не без участието на държавата.

Уви тези избори не ни приближиха към развитие на демократизма, заключи Първанов.

Партньорство за излизане от кризата

е формулата, по която трябва да работи бъдещия парламент според бившия държавен глава.  АБВ заявява готовност за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили преди всичко за излизане от кризата, посочи той. По актуализацията на бюджета и подготовката на новия бюджет трябва да се търси максимално съгласие, каза Първанов.

Втората важна тема по думите му е енергетиката - още в първите дни на Народното събрание да се създаде специална анкетна комисия, която да разнищи всичко, случвало се в енергийния сектор през годините.

Имаме идеи и за стабилизиране на банковия сектор, на първо място на КТБ, каза Георги Първанов. В АБВ са готови да предложат бързи мерки за стабилизиране на бизнеса - облекчаване на лицензионните режими, евентуални компенсации за увеличаването на цените на електроенергията.


За формата на бъдещата управляваща коалиция

лидерът на АБВ се въздържа да говори - още не ся ясни намеренията на основния мандатосносител, аргументира се той. Когато заявят официално намеренията си, ние сме готови да се включим в обсъждане на параметрите, но още сегаможем да кажем, че имаме твърде големи резерви към заявения дясноцентриски формат, добави той.

"Поздравих Борисов с SMS", каза Първанов. Но за разговори инициативата според него трябва да е на победителите - "ние не сме в позиция да се самопредлагаме".

В партията на бившия президент са доволни от факта, че още от първи опит на парламентарни избори намират място сред избраниците. "Не можем да сме въодушевени, но този резултат е предпоставка за разширяване на каузата на АБВ, констатира Георги Първанов.

#избори #АБВ #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »