Кестерен: Още един положителен доклад и сте в Шенген

Кестерен: Още един положителен доклад и сте в Шенген
С един положителен доклад през лятото Холандия ще оттегли възраженията си по отношение на контрола на въздушните и морските граници. Снимка: bulfax.com
A A+ A++ A

След февруарския доклад на Европейската комисия, който е малко или много положителен за България, на страната й трябва още един положителен доклад, за да бъде преосмислено частичното й приемане в Шенген, заяви посланикът на Холандия в София Карел ван Кестерен.

Политическият климат в Холандия не се определя от една партия. Съмненията относно готовността на България да се присъедини към Шенген се споделят от целия политически спектър в страната, добави Кестерен, цитиран от БГНЕС.

Посланикът уточни, че тези съмнения са породени от бушуващата криза в Европейския съюз и еврозоната, която показа, че не е достатъчно да имаме обща система, но е важно тя да функционира добре.

Трябва да има и механизми, които да следят как се изпълняват условията за функционирането на тази система, независимо дали става дума за общата европейска валута или Шенген, посочи дипломатът.

Посланикът даде пример с някои европейски страни като Гърция и Италия, които са в Шенген, но там тази система не работи много добре.

Кестерен каза още, че трябва да има два последователни положителни доклада преди Амстердам да вземе положително решение за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

В момента имаме нова ситуация след февруарския доклад на Европейската комисия, коментира посланикът и цитира думите на холандския премиер Марк Рюте, че този доклад е малко или повече положителен за България.

Тоест на страната й остава да получи още един положителен доклад и Ван Кестерен се надява това да стане през лятото.

„Това е изцяло в ръцете на България. Надявам се, че тя ще направи всичко, за да го постигне“, заяви посланикът.

Той отбеляза две теми, по които Холандия ще държи много България да отбележи напредък.

Първата е приемането на ефективно законодателство за конфискуването на незаконно придобито имущество и неговото ефективно прилагане.

Холандският посланик обясни, че в понеделник е имал среща с правосъдния министър Диана Ковачева, която му съобщила, че в някои членове този закон ще бъде усилен, като Кестерен не уточни за кои точно става дума.

„Когато тези промени бъдат направени, новият закон ще бъде удовлетворителен“, заяви дипломатът, но побърза да прибави, че е важно как се прилага този закон.

След приемането му в България ще бъде създадена комисия, която ще го прилага, и холандското правителство внимателно ще следи нейната работа.

Втората тема, която ще бъде следена, са прозрачните процедури по избор на Висш съдебен съвет, по които Министерството на правосъдието вече работи.

С един положителен доклад през лятото Холандия ще оттегли възраженията си по отношение на контрола на въздушните и морските граници.

Следващата стъпка е за пълното прилагане на Шенген, което се изразява в премахването и на контрола по сухопътните граници на България с Румъния и Гърция, но това вече е тема, която ще бъде дискутирана като следващата стъпка на един по-късен етап – след като станат ясни резултатите от летния доклад.

#Карел ван Кестерен #България #Шенген #Холандия #Европейската комисия #София #Марк Рюте #премиер #доклад #Европейския съюз #еврозона #Гърция #Италия #Диана Ковачева #правосъден министър #Висшия съдебен съвет #Министерството на правосъдието #Румъния #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »