Отиде си основателят на "Театъра на Таганка"

Отиде си основателят на "Театъра на Таганка"
A A+ A++ A

Световноизвестният руски актьор, режисьор и основател на "Театъра на Таганка" Юрий Любимов почина в Москва, само пет дни след като навърши 97 години.

Той е издъхна в кардиологичното отделение на Боткинската болница в Москва, където бе хоспитализиран на 2 октомври с диагноза "Сърдечна недостатъчност".

Юрий Петрович Любимов е роден на 30 септември 1917 г. в Ярославл. През 1934 г. е приет в студията към Московския художествен академичен театър МХАТ 2-м, на сцената на който през 1935 г. изиграва първата си роля в спектакъла "Молба за живот".

След завършване на училището през 1940 година е мобилизиран.

Участва в Съветско-финландската война от 1941 до 1945 г.

След демобилизирането си през 1946 г. е приет в трупата на театър "Вахтангов". За 18 години в театъра изиграва повече от 30 роли от класическия и съвременния репертоар.

През 1952 г. е удостоен с Държавната (Сталинската) награда за ролята на Тятин в спектакъла "Егор Буличов и другите" на Борис Захава.

Паралелно с работата си в театъра, се снима и в киното. Във филмографията му фигурират около 18 ленти.

На 23 април 1964 г. с "Добрият човек от Сечуан" е открит новият театър - "Театъра на Таганка".

С това започва нова ера в съветския театър

Всеки спектакъл се превръща в събитие, за което дълго се говори. На сцената играят легенди като Владимир Висоцки, Алла Демидова, Леонид Филатов, Борис Хмелницки.

Любимов заминава за Англия, за да постави "Престъпление и наказание". През март 1984 година, след няколко интервюта в западни списания, е освободен от поста ръководител на "Театъра на Таганка", а на 11 юли му е отнето съветското гражданство.

През годините на принудителна емиграция работи в театри на Великобритания, Австрия, Италия, Германия, Франция, САЩ.

През май 1988 г. Юрий Любимов се завръща в Москва

След година му е възстановено съветското гражданство, а името му като художествен ръководител отново се появява на афиша на "Театъра на Таганка".

Напуска любимата си Таганка през юли 2011 г. след конфликт с трупата, но не спира да работи.

Почетен гражданин е на градове в САЩ, Израел, Полша, Испания, Португалия, Финландия, Франция и Япония. Почетен доктор е на няколко известни университета и академии.

#руски #актьор #режисьор #почина #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници