Прокуратурата пред провал в търсене на виновника за Бисер

Прокуратурата пред провал в търсене на виновника за Бисер
Скъсаната стена на язовира стана причина за наводнението в село Бисер, което взе жертви и остави без покрив местните жители. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разследването за скъсаната стена на яз. „Иваново“ е силно затруднено и прокуратурата не може да потърси отговорност от конкретни хора въпреки събраните до момента доказателства, стана ясно от съобщение на Окръжната прокуратура в Хасково.

Скъсаната стена на язовира стана причина за наводнението в село Бисер, което взе жертви и остави без покрив местните жители, припомня bTV.

Още в първите часове на трагедията прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Не само неясната собственост на язовира обаче спъва разследването.

Досега са извършени огледи и са назначени съдебномедицински експертизи, чиито заключения не са готови. Разпитани са 15 свидетели, сред които кметът на община Харманли, кметският наместник на с. Иваново, служители, които са правили проверки на язовира, както и участници в строителството на водното съоръжение, местни жители и наследници на пострадалите от наводнението.

От всички институции е изискана документацията за собствеността и стопанисването на язовира, както и кореспонденцията за констатирани проблеми и предприетите мерки за отстраняването им, съобщават от прокуратурата.

Обвинителите обаче не са получили пълен обем от отговори на въпросите си и това не позволява да бъде назначена хидротехническа експертиза, която да установи състоянието на язовирната стена преди скъсването й.

Предстои да бъде назначена оценъчна експертиза за причинените материални щети от наводнението, посочват от окръжната прокуратура.

Въпреки това работата й продължава. По разпореждане на главния прокурор специален надзор се извършва от прокурори от Висшата касационна прокуратура, от Апелативната прокуратура в Пловдив и от окръжната прокуратура в Хасково, се казва още в съобщението.

#Бисер #Иваново #прокуратура #разследване #Хасково #Харманли #язовир #наводнение #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"