Живко Георгиев: Няма да има наказани на тези избори

Живко Георгиев: Няма да има наказани на тези избори
A A+ A++ A

Няма да има наказани от избирателите партии на тези избори, каза в интервю за НовинитеБГ социологът Живко Георгиев от „Галъп“ .

Въпреки различната мотивация – едни гласуват с надежда, а други – за да накажат някого, резултатите, които излизат от екзит пол в хода на изборния ден показват, че

всички по-известни играчи в политиката ще получат своя дял

при разпределението на мандатите в бъдещия парламент.

Очертава се доста пъстър парламент, посочи социологът. От една страна, това е лошо, но от друга е добре, защото го прави по-представителен. Близо 90-95 на сто от избирателите ще бъдат представени в 43-ото Народно събрание, което е най-високата представителност от години насам, изтъкна Георгиев.

На въпрос какво беше особеното в таи предизборна кампания, Георгиев открои

известната вялост, по-слабо медийно състезание и, като че ли, умора

Може би се отчете фактът, че има неособено високо доверие към институциите и партиите, и политиците проявиха сдържаност – по-скоро самозащита,  каза той.

Социологическите агенции имат в методиките си начини да хванат купения и корпоративен вот, увери социологът. Съмнително е,  например, когато в една секция има много откази за участие в екзит пол. Още по-отчетливо се виждат аномалиите, когато резултатите в дадена секция се съпоставят с предишни избори, защото е неестестевно толкова рязко политическите предпочитания да се сменят.

Няма да има изненада, резултатите ще покрият известните вече прогнози, обобщи социологът.

#Живко Георгиев #Галъп #избори #Парламент #Социологически агенции #социолог #екзит пол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »