Юлиан Вучков с 250 лв. глоба за „извратености“ в ефир

Юлиан Вучков с 250 лв. глоба за „извратености“ в ефир
Гейовете [...] не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин, каза преди година Вучков в ефир. Снимка: nefakti.neseriozno.com
A A+ A++ A

Комисията за защита от дискриминация глоби с 250 лв. телевизионния водещ и публицист от „Канал 3“ Юлиан Вучков заради хомофобски изказвания в ефир, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Административното наказание е издадено на 2 март 2012 г. и е наложено заради изказванията на водещия в предаването „Времена и нрави“ от 8 февруари 2011 г., когато гост беше премиерът Бойко Борисов.

„В рамките на предаването, прехвърляйки се от тема в тема, Юлиян Вучков обобщи групата на нехетеросексуалните и трансполовите хора с понятието „извратености“ и обясни, че „гейовете [...] не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин“, припомнят от БХК, цитирани от БГНЕС.

„Последва отговор от премиера Бойко Борисов: „В наш'та партия си... сме си нормални и си... [...] Слава Богу, още сме нормални [кръсти се]. Така да продължиме, да не е на стари години да се окалпазаниме“, се казва още в съобщението на БХК.

След предаването, което само в сайта на „Канал 3“ е гледано над 30 000 пъти, ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев веднага сезират КЗД и пишат писмо до премиера и до Антонио Лопес-Истуриц – генерален секретар на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ПП ГЕРБ.

Сезиран е и Съветът за електронни медии (СЕМ), който като контролен орган по прилагане на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) е длъжен да осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги по спазването на изискванията така, че те да не засягат човешкото достойнство и да не допускат разпространяването на съобщения, които нарушават обществения ред и общоприетите морални норми, част от които е и забраната за дискриминация по признак сексуална ориентация.

„Оглавяваният от доц. Георги Лозанов орган обаче си измива ръцете, отричайки да е компетентен да се произнася за случаи на дискриминация в медиите, въпреки че в международното и националното законодателство пише тъкмо така. Пред КЗД Юлиан Вучков посочва, че е „против гнусните (публично афиширани по неблагопристоен начин) манифестации на каквито и да е сексуални ориентации — и обратни, и лицеви“, подчертават от Българския хелзинкски комитет.

„Не е случаен фактът, че всички норми, уреждащи основни човешки права и свободи, произтичат от основния принцип на Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи, че „всички хора се раждат равни по достойнство и права“, пише в решението на КЗД.

Следователно принадлежността както на хетеросексуалните, така и на нехетеросексуалните индивиди към човешкия род ги прави носители по рождение на едни и същи права, които следва да бъдат зачитани по един и същ начин от останалите членове на обществото, отбелязват от антидискриминационната комисия.

„Поради тази причина, ако за първите за нормално се счита интимното общуване с представители на противоположния пол, то за вторите това не е приемливо и противоречи на вътрешните им усещания. Затова, както едните могат да намират за „гадно“ излагането на показ на чувствата между мъж и жена, каквито са нерядко срещаните гледки на размяна на милувки и целувки на улицата, така „гадно“ за другите е усещането при същата или подобна ситуация, в която участниците са от един и същи пол“, пише още в решението на КЗД.

Решението на КЗД може да се обжалва пред Административен съд – София-град.

#КЗД #Юлиан Вучков #Канал 3 #Бойко Борисов #дискриминация #Радослав Стоянов #Добромир Добрев #ЕНП #СЕМ #Георги Лозанов #сексуална ориентация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"