Еврогрупата спаси Гърция, „хвана за гушата“ Испания

Еврогрупата спаси Гърция, „хвана за гушата“ Испания
Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер (вдясно) се шегува с испанския министър на икономиката Луис де Гиндос преди заседанието в Брюксел в понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовите министри от еврозоната одобриха втората финансова помощ от 130 млрд евро за Гърция и настояха Испания да предприеме по-строги мерки за дефицита си, за да постигне целите за 2013 г.

Решението за Атина беше взето, след като в петък частните кредитори се съгласиха да отпишат част от гръцкия дълг, предадоха EurActiv и „Дневник“.

„Както се договорихме, ново финансиране от 130 милиарда евро ще бъде предоставено от еврозоната и МВФ за периода 2012-2014 г.“, каза председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Той уточни, че благодарение на сделката за размяна на дълга гръцкият дълг ще падне под целта от 120% от БВП през 2020 г. и ще достигне 117% от сегашните 160%.

В същото време вниманието беше насочено към финансовите проблеми на Испания. След като Мадрид обяви, че предишното правителство не е изпълнило изискванията за дефицита за 2011 г., стана ясно, че кабинетът на Мариано Рахой няма да постигне целите и за тази година.

Испания трябваше да намали дефицита си до 4,4% от БВП през 2012 г., но обяви, че ще успее само до 5,8%. Дефицитът на страната за 2011 г. също беше над нормата – 8,5% вместо 6%.

Испания трябва да се опита да постигне 5,3% дефицит тази година, като така направи малка отстъпка от първоначалната цел, но не намали натиска, смятат министрите от еврогрупата.

Испанското правителство изрази готовността си да обмисли това при обсъждането на бюджета, се казва в изявлението на еврогрупата.

„Ще бъде отговорност на испанските власти да изберат инициативите, които ще предприемат, за да намалят бюджетния си дефицит през 2012 г.; това, което е по-важно, е каква е целта за 2013 г.“, каза Жан-Клод Юнкер.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос от своя страна подчерта, че страната му остава ангажирана с фискалните правила.

#Гърция #еврозона #финансова помощ #дълг #БВП #Мариано Рахой #Испания #Мадрид #дефицит #Жан-Клод Юнкер #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »