Камера се разтопи над гърлото на вулкан, снимките оцеляха

Камера се разтопи над гърлото на вулкан, снимките оцеляха
A A+ A++ A

Eрик Ченг, директор на отдела за въздушни снимки на компанията за производство на безпилотни самолети DJI и фотографът Рагнар Сигурдсон са заснели впечатляващи кадри от изригващия исландски вулкан Бардарбунга толкова отблизо, че обективът на камерата се е разтопил, пише Wired.

Последното изригване започна преди около месец в цепнатина между Бардарбунга и вулканите в Аляска - област, известна като полето от лава Холухраун. Кадрите са заснети на 20 септември, когато небето е било достатъчно ясно, а ветровете са отнасяли в подходяща посока изхвърляните от вулкана отровни газове.

Ченг и Сигурдсон са се доближили на 2 километра от кратера и от тази позиция са пуснали струващия по-малко от 1000 долара дрон Phantom 2 към вулкана. Ченг е използвал безжична система за пренос на данни, като чрез получаваното видео е гледал в обектива на камерата.

Снимачният тандем е осъществил няколко полета, като при последния сигналът от Phantom се загубил напълно. След завръщането му установили, че предната част на камерата се е стопила. За щастие картата с памет била непокътната. 

#дрон #вулкан #кадри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »